Az utóbbi napok egyik legfelkapottabb híre, hogy "minden kiskertet regisztrálni kell a Földhivatalban!". A nép számára természetesen rögtön a legextrémebb marhaság jön le, "hogy akkó most mennyit kell fizetni a három muskátlimra a zerkélyen?" A helyzet persze nem ennyire súlyos, de a magasságos vezetés belefutott egy-két sallerba, amit maga indított útjára.

Az egyik legtanulságosabb dolog, hogy a "közfelháborodás" olyan dolgot szült, amitől szerintem Kusza Szemnek bepárásodott a szemüvege, és egy sötét pincében szűkölve gondol a jövőre. Kiszámolta valaki, hogyha minden úgy marad, ahogy kitalálták, akkor alsó hangon számolva is 5-9 milliárd forint lesz a költségvetési bevétel ebből a rohamból. Nem tudom, hogy feltűnik-e valakinek, hogy a "közfelháborodás" mit söpört el, mint egy cunami. Kusza Szem meg a precedenstől szűköl. Maga a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára engedte ki a szellemet a palackból:

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos ma bejelentette egy rendezvényen, hogy a földhasználók 6 ezer forintos regisztrációs díját várhatóan eltörlik, mivel egy állami adatbázis létrehozásáért nem illik pénzt kérni az abba adatot szolgáltatóktól. Akik már befizették a regisztrációs díjat, vissza fogják kapni.

forrás: greenprofi.hu

A Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

"Az állami adatbázis létrehozásáért nem illik pénzt kérni." Hát Csabikám, ezt jól kitaláltad. Egy rakás állami adatbázis van, amit az adatot szolgáltatók látnak el munícióval és egy rakást pénzt fizetünk érte ügyfélként. Gratulálok. Nehéz lesz védeni a többit.
A gépszíjat viszont ettől dobtam le:


Mivel a Földhivatal most meglévő adatbázisa hiányos, elavult sokszor 20 évvel ezelőtti tulajdonosi viszonyok vagy rossz területi besorolások vannak feltűntetve, ezért a rendbetételéhez az újbóli regisztráció szükséges a földtulajdonosok részéről.

forrás: greenprofit.hu

Mivan, mivan, mivan Biztos Úr? Majdnem biztos úr!


A földhasználati nyilvántartásnak az alapja az ingatlan-nyilvántartás, azonban attól elkülönülő, önálló közhiteles nyilvántartás. A földhasználati nyilvántartás a földhasználókról vezetett nyilvántartás. A földhasználati nyilvántartás vezetésének szabályait a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (Tft.) és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.

forrás: földhivatali portál

Ma voltam egy NAV előadáson, ahol a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséről tartott előadást az illetékes elvtárs úr. Ott elmondta, hogy megváltozott a rendszer, és a jogszerű földhasználatot, ami a visszaigénylés alapja a közhiteles nyilvántartásból elektronikus úton, az ügyfél közreműködése nélkül ellenőrzik. A biztos úr meg ennek odabasz, hogy a közhiteles nyilvántartás elavult, akár húsz éves adatokat is tartalmaz.

Akkor most legyél okos.

süti beállítások módosítása