Kódex

Címkék: vélemény politika közélet

2013.01.05. 20:23

Nézzük csak, hogy mit is jelent valójában:

kódex (latin = fatörzs; főkönyv; irat) IV-XIV. századok között írott könyv, mely kevés kivétellel másolt szövegeket tartalmaz. A kódex anyaga kezdetben pergamen (hártya), később papír. Az elkészült íveket fatáblák közé helyezték. Hibás írásmód: "kodex"

forrás: http://meszotar.hu/keres-k%C3%B3dex

Most mégis eltekintenek a szó szerinti értelmezéstől, és létrehoznak egy közszolgálati kódexet. Ennek elsődleges feladata lenne a korrupció visszaszorítása. de ettől nem fog. Hiába szabályozza le ugyanis azt, hogy egy reklámtáskát el lehet fogadni, az nem lesz leírva benne, hogy abban mennyi pénznek kell lenni. Az elfogadható tollról már ne is beszéljünk, hiszen egy arany Parker ára a legolcsóbb helyen is egy közmunkás bérének a negyedébe kerül. Tehát a korrupciós rész csak a kirakat.

Lesz benne egy olyan rész, ahol azt taglalják, hogy milyen élethelyzetekben kell a köztisztviselőt elbocsátani az állásából. Na itt már érdekes esetek állhatnak fenn.

  • Nem fizeti a közterheket. Oppps! Ez hogyan lehetséges, mikor a köztisztviselőt a törvény kötelezi arra, hogy szellemi és oktatási tevékenységen kívül egyéb jövedelemforrása nem lehet. A munkáltatója meg minden közterhet levon és befizet. Befizet?
  • Nem tarja el a családját. Sarkítva. Ha válófélben vagyok és éppen elköltöztem, de még nem mondták ki hivatalosan a válást, akkor a másik fél szerint én nem látom el a családomat, mert a jövedelmemet nem teljes mértékben rájuk fordítom, nem teszem be a közösbe. A házasság vége mellé ki is rúgnak. Bumm.
  • Két éven belül három állami szervezet általi büntetés. Ez is sarkítva, de nem elképzelhetetlen helyzet. Csak nagyon alapeset a három gyorshajtás két év alatt. Nem eszeveszett száguldozásra gondolok, csak nyaralás alatt, helyismeret nélkül bezuhanok a trafiba. Két év alatt simán összejöhet. Két gyorshajtás és a szőlőben egy kis parlagfű. Szintén. Egy gyorshajtás, parlagfű, négy hónapos és három napos kutyám kiszökött chip nélkül. És még sorolhatnám. Egyszerű tiltott helyen parkolás miatt összejöhet a három. Repülés.

Még csak társadalmi vitára való előkészítés alatt van, máris tele van életszerűtlen helyzetekkel.

süti beállítások módosítása