Jatt

2012.10.18. 09:45

Egyre kevesebbet költ ilyesmire az ember, de azért a magyar társadalomba még bele van kódolva. A "boldog békeidők" megcsontosodott szokása, amit nem szívesen vetkőzünk le. Bele van kalkulálva ugyanis azokba a szakmákba ez is, ahol tipikusan adni szoktuk. Nem az orvosi paraszolvenciára gondolok, hanem a tényleges borravalóra.

A fodrász, ha megcsinálja a hajamat és csak akkor beszélget, ha érzi, hogy olyan kedvem van. Ha látja, hogy "hallgatag" időszakomat élem és nem csacsog feleslegesen, azt is értékeli az ember. Az önkiszolgáló benzinkúton öltönyben állok ott és megtankol helyettem, még az ablakot is lemossa. Tetszik a kaja és a kiszolgálás az étteremben, vagy a kávézóban vendégnek néznek.

Nem nagy dolgok ezek, de jól esik az embernek, hogy a tömegben rá is figyelnek egy kicsit, úgy érzi kell egy kicsit viszonozni, és a "sok kicsi sokra megy" elve alapján a nap végére nekik is jut valami a mi rohanásunkból. Nem mellékesen -sajnos- a munkabérükbe szinte kötelezően beleszámolják ezeket a kis pénzeket a munkáltatók.

Kormányunk és pártunk is úgy gondolja, hogy figyelmes és érzékenyen reagál minden kis rezdülésünkre. Végül is, a zemberekakaratából (de régen hallottam már ezt) vannak ott. Mi akartuk és ők ezt figyelembe is veszik. Muhahaha. Szóval annyira jók, hogy megérdemlik a jattot. Persze hülyén jönne ki, ha egy fém kétszázast letennénk a parlament lépcsőjére, ahonnan majd elvesz Rogán Tóni, úgy, hogy a biztonsági kamera ne lássa (by benzinkút). A zemberek ugyanis:

borravalóra többet adunk, mint tranzakciós illetéket fizetünk majd

Ez olyan Lázár Janisra sikeredett, "mindenki annyit ér.....", de nem gond, már megszoktuk. A kis tranzakciós illetéket, ami nemmegszorítás, mert nem, hanem borravaló, mi fizetjük az államnak, Mert elégedettek vagyunk.

Nem kell sajnálni tőlük, megérdemlik. A kis leadózott pénzünkből, ami amúgy is 27%-kal kevesebbet ér az ÁFA miatt, még jattot is adunk. Hurrá!

süti beállítások módosítása