horthy.jpgA Horthyról szóló vitát hosszúnak és nagyon bonyolultnak nevezte Orbán Viktor, „nem az én feladatom miniszterelnökként végleges ítéletet mondani. Amellett vagyok azonban, hogy a vita folytatódjon” – jelentette ki.

forrás: index.hu

Csodálkozik Európa, csodálkozik a világ. Nem nagyon értik, hogy erősödhetett fel egy nem pozitív megítélésű politikai szereplő kultusza Magyarországon. Erősen jobbra, inkább szélsőjobbra tolódást vélnek felfedezni. A magyar miniszterelnököt, de több közéleti szereplőt is megkérdeztek ezügyben a határokon kívül. Látszólag a kérdezettek sem értik, mi történik igazán. Nemzettestvérezés is csak egyszer volt, az is még a fülkeforradalmi hevületben csúszott ki a Fényességes száján a távoli 2010. október 23-i ünnepi beszédben. Azóta az ilyen jellegű kiszólásoktól próbálja megóvni a Fényességest Habony Árpi csapata.

Nézzük mi erősíthette mégis, burkoltan a magyarságot, hogy felmelegítse az elnyomott vágyat, hogy szobrot állítsanak egy államférfinak, aki távolról nézve negatív színben tündököl. Hiszen munkásságát, és politikai megítélését igen leszűkítve 1939 és 1944 közötti tevékenységével azonosítják. Előző tevékenysége a feledés homályába vész, pedig talpra állított egy feje tetejére állított, beteg, megcsonkított országot. Ez mellékesnek tűnik bírálói szemében.

A ráerősítés a rangjának szól. Gyakorlatilag Magyarország utolsó igazi tengerésze. Sikeres tengerésze, aki egészen az ellentengernagyi rangig vitte, végigjárva a szamárlétrát. Nézzünk bele a kormányzati kommunikációba egy kicsit, hogy tengeri hasonlatnál maradjunk, karcolgassuk meg a jéghegy csúcsát:

"A KDNP világnézeti párt, a horgony
a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdonyé."
Harrach Péter a Fidesz-kongresszuson 2011. 07. 05

 

„A magyar gazdaság egy gyorsnaszád”

OrbánViktor 2011. 10. 09

 

"mozgásba jöhet az EU hajója"

OrbánViktor 2011. 10. 09

 

„Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket.”

OrbánViktor 2012. 02. 13

Nem nagyon tudunk elszakadni a tengeri hasonlatoktól, pedig igazából azt hangoztatjuk, hogy lovas nemzet vagyunk. Mégis lépten-nyomon belegabalyodunk ebbe a tengerészvirtusba. Még olyan hagyományosan szárazföldi járművet is tengerre bocsátunk, mint a mozdony, de ez betudható még a forradalmi hevületnek.

Ne csodálkozzunk tehát, hogy kezd felerősödni a Horthy-kultusz. Az elmúltkétév ráerősített erre kommunikációban erősen.

süti beállítások módosítása