Civitas Invicta

Címkék: vélemény politika közélet

2012.04.22. 15:34

Civitas Invicta, a "leghősiesebb város". Aprócska pont a világban, de még Magyarországon sem számít valami nagy városnak. Nyugat-Baranya központja, ahova már a tervezett autópálya sem ér el. Leszakadó, halmozottan hátrányos helyzetű kistérség, iszonyatos munkanélküliségi mutatókkal. Egyik kormány sem tudta megoldani a kérdést. Szigetvár. Zrínyi mindenütt. Ő rakta fel a térképre ezt a hajdan mocsarak közepén álló, de fontos kereskedelmi és hadi útvonalon álló várat. Zrínyi Miklóst kora politikai csatározásai tették hőssé. A császári udvar úgy intrikált, hogy Zrínyinek ne legyen választása. Reménytelen helyzetében inkább a halált választotta, mint a megalázottságot. Közel 450 év távlatából sem könnyű eldönteni, jó volt-e a döntés. Csak egy napot kellet volna még várnia, de ez csak utólag derült ki. Ő sem láthatott a jövőbe.

Tegnap Kövér László adta át a díjat, mint az Országgyűlés elnöke. Nem mint ideiglenes köztársasági elnök. Mindegy, hagyjuk. A fidesz.hu szerint több száz ember előtt tartott ünnepi beszédet. Természetesen egy fényképet sem láthatunk az eseményről egy médiumban sem, mert rögtön kiderülne az igazság. A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói ki voltak rendelve, mint ahogy az önkormányzati dolgozók is. Tényleges, úgymond kívülálló kíváncsiskodó nem volt több 40-50 embernél. A több száz a "szteroidokkal" együtt is erős túlzás. Nem tudom, hogy leszűri-e ebből az a tanulságot, akinek kellene, vagy csak a "túlvagyunk rajta" érzés uralkodik el rajta.

Maga az esemény lehetett volna teljesen pártfüggetlen is, hiszen egy közel 450 évvel ezelőtti esemény kapcsán kapta a város a díjat. A maiaknak az égadta világon semmi közük nincs ehhez a díjhoz. Ők ugyanis a nyomába sem érnek Zrínyi Miklósnak és katonáinak. Se az egyik, se a másik oldal. Ha igazi gond van, mind szűkölve menekül és biztonságos távolságból osztja az észt, hogy hogy kellett volna.

Nem is azért voltak ilyen kevesen, mert érdektelenségbe fulladt az esemény. A Szigetváriak igenis büszkék a múltjukra, hiszen jelenük és jövőjük nincs. Az egész esemény kicsit lapítva lett előkészítve. Munkanapon, még ha szombat is. Aki teheti dolgozik, mert nem olyan időket élünk, hogy akárki elmehessen megnézni egy házelnöki látogatást, még ha az életében több nem is jön Szigetvárra. Már csak ezért is sokan elmentek volna. Mi, akik itt élünk, mi is pénteken a helyi újságból (Dunántúli Napló) tudtuk meg, hogy miért építették fel csütörtökön este a színpadot a Zrínyi térre. Mire ez a nagy titkolózás? Hogy eshetett vajon a Házelnök úrnak, hogy a "szteroidokon" kívül pár ember lézeng a téren? Elhiszi-e, hogy vidéken csak ennyien kíváncsiak egy ilyen eseményre? Egy Szigetvári Fúvósesztrádra több ember kimegy a főtérre, mint a házelnökre. Vagy csak ekkora népszerűsége lenne a Fidesznek és az általa delegált városvezetésnek? Vagy eluralkodott a fásultság az embereken és már egy Kövér László sem tudja lázba hozni őket?

2002-ben ellátogatott a választási kampányban Szigetvárra, az akkori miniszterelnök. Orbán Viktor. Neki egy 3x3 szinpad volt, mert nagyobb nem fért el a téren. Akkor közel tízezer ember hallgatta. Nem tudom ,akkor itt volt-e Kövér László? Nem hiszem. De ha igen, akkor szombaton elmorzsolhatott egy könnycseppet a TEK-es Audi hátsó ülésén.

süti beállítások módosítása