Évértékelő után

Címkék: vélemény politika közélet

2012.02.08. 20:21

Nem durrant akkorát, mint amekkorát vártam. Nagy rendőri készültség, közlekedési káosz a közelben, és a szokásos arcok. Csupa válogatott "vájtfülű" hallgatóság.

Szokásos dakota közmondások: "félni csak a félelemtől kell." Ha az iglu mögött sárga a hó ne egyél belőle. Bocs, becsúszott egy eszkimó közmondás is. Szóval voltak ilyenek: Minden nyílvessző célba talál, ha a célt utólag határozzuk meg.

Voltak aztán képzavart okozó hasonlatok. Leginkább ez a Concordiás zavart meg. Szóval van ez a hajó (már megint tengerész Viktor nyilatkozik) amit a kapitány nekikormányoz a sziklának. Aztán a kapitány elsőként elmegy és annyit mond "Viszlát!". Mi meg itt maradtunk és mentünk mindent, ami menthető. Közben a hajó egyre inkább süllyed. Menthetetlenül. Az utolsó két mondat nem hangzott el, de a hasonlathoz sajnos szorosan hozzátartozik.

Na a képzavart az okozza, hogy akkor a dicsőséges fülkeforradalom nem is a mi győzelmünk volt, hanem csak úgy leléptek az előző főnökök. Sutyiban, olyan "Nemköszönni, menni" módra. Nem is a nép, az istenadta nép akarata teljesült, hanem a kapitány veszni látta a dolgot és angolosan odébbállt? Nekünk meg itt maradt a roncs, amit kétségbeesve próbálunk menteni, miközben mindenki tudja, hogy menthetetlen, csak az agóniát tudjuk nyújtani. Erre teszünk fel mindent? Na mindegy. Már én sem értem.

Lapozzunk.

Hétfőn még a Szent Jobb elmagyarázta, hogy az idén aztán, detényleg, mindenki jól jár. Mármint az egykulcsos adóval. Viktor aztán hivatalosan a saját szájával mondta, hogy nem. Leginkább az alacsony keresetűek érezhetik úgy, hogy ez az adórendszer nem igazán támogatja őket. Hú, de finoman fejeztem ki magam. Istenbizonyra azt mondta, hogy jövőre már jobb lesz nekik. Csak ezt a fránya idei évet kell valahogy túlélni.

Aztán volt itt olyan is, amitől a hallgatóság milliárdosabbik felének biztosan kinyílt a Kalasnyikov a zsebében. Voltak egy páran. A közönség nem a borsodi alsó százezerből került ki. Nyíltan leadócsalózta őket, mindenféle nemzetközi maffiakapcsolattal megspékelve. Érdekesen hangzott ez egy regnáló miniszterelnök szájából. Széles Úrnak le is fagyott a mosoly az arcáról. Hát így hálálja meg a békemenetet ez a Viktor gyerek.

Na lesz itt szőlő, lágy kenyér. Közmunka meg Start-program. Meg a középosztály érdekeit összehozzuk a leszakadókkal. Érzi is mindenki, hogy ez a cél, csak az a baj, hogy nem felfelé, hanem lefelé. A középosztály szép lassan eltűnik a darálóban.

Ahogy a legendás Besenyő Pista bácsi mondota volt: Nóóóóóóóóóóóóórmááááááááális!

süti beállítások módosítása