Zárszámadás

Címkék: vélemény politika közélet

2011.09.20. 15:22

Nem a képen látható fiatalember a mai nap főszereplője, és mégis egy kicsit. Ma tárgyalja az Országgyűlés a 2010 évi költségvetés zárszámadását, amivel lezárul egy korszak. Az "elmúltnyócév" korszaka. A Nemzet Magyar Hangjának új lemezt kell feltennie. Vége a visszafelé mutogatásnak, mert azt már ők csinálták.

Akik még az "átkosban" gyerekeskedtek, kamaszoskodtak és valamelyik felmenőik a mezőgazdaságban tengette nyomorult életét másként gondol erre a szóra. Nem a szar elkenése volt mindenfelé, mint mostanában a költségvetési zárszámadások kapcsán, hanem igazi falusi népünnepély. Bőség, jóság, buli hajnalig, napokig tartó kijózanodás. A Tsz-zárszámadásokkor előkerült a naftalinból az ünneplős és dőlt a lóvé. Az egész előző év haszna ekkor került elszámolásra és kiosztásra a tagok között. Az akkori vidéki élet egyik legfontosabb eseménye volt.

Na ennyit a nosztalgiáról.

Az új lemez bevezetése azért nem lesz olyan nehéz, mert az "elmúltnyócév" hozadéka a gazdasági szabadságharc. Meg kellett indítani, mert egyébként mindenki az út szélén maradt volna. Közben persze elkövettük azt a hibát, amit a legtöbb öntelt hadvezér az elmúlt többezer év során. Felaprózta a támadóegységeket és nyitott még egy frontot. A gazdasági szabadságharc kezdeti sikerein felbuzdulva elindította az államadósság elleni háborút is. A szabadságharcban megfáradt és rengeteg vérveszteséget elszenvedett csapatok ezt már nem bírták ki. A harctéri parancsnokok hiába ordítoztak a telefonba, a vonal túlsó végén csak annyi hallatszott, hogy senki nem vonulhat vissza, az állásokat minden áron tartani kell. A háborúban nincs appelláta.

Azért egy-két veszteségi lista eljuthatott a vezérkarhoz, mert ma már új szelek fújnak. Országmentés. Tessék ízlelgetni. Gondolkozni. Mitől is kell megmenteni az országot? Talán saját magunkból? A két szék közül beült a matolcsyzmus a földre és most talpra kellene állítani. A gazdasági szabadságharc elvileg saját lábára állította az országot, de úgy látszik nem állt olyan erősen, hogy most ne kellene megmenteni. Sajátos, hogy már az első félévi számok ismeretében országmentésről kell beszélni. Nagyon rossz állapotban lehet a gazdaság, ha szeptember elején zárolni kell az összes állami beszerzést, kiadást. Mi lesz itt, ha kiderülnek a harmadik negyedévi számok is. A második negyedévi is nulla volt. Ezek szerint, még ennél is lejjebb? Túléli ezt a Nemzet Jobbkeze?

süti beállítások módosítása