A Beszéd

Címkék: vélemény politika közélet

2011.08.17. 15:59

Igen! Így nagy B-vel. Megérdemelte volna a kitüntető címet, ha az hangzott volna el, amit vártunk. Sajnos nem felelt meg a várakozásoknak. Gondolom, nem csak én (szamár elöl) és a Tőzsde, meg mindenféle pénzügyi csoportok várták a mai miniszterelnöki sajtótájékoztatót. Az elmúlt napok hírei, miszerint a matolcsyzmus megbukott, mint Rottenbiller és a magyar gazdaság a lassulásból az állásba váltott azt vetítették elő, hogy a mai kormányülés erre ad valamiféle választ. Elég lett volna annyit, hogy Pintér Sándor újraindította a búgócsigát, vagy Matolcsy György a Szent Jobbhoz megfelelő hírnévvel ismét talált valami einstandolni valót ami betömi az egyre tátongó lyukakat.  Nem ez történt.  A gazdasági fellendülésről, de még csak a seggberugásáról, hogy egy kis lendületet kapjon, egy szó sem esett. Helyette a devizahitelesek megmentéséről esett csak szó. Az egész többiről csak annyi, hogy kedvezőtlen gazdasági környezetben kell megkezdeni az őszi törvényalkotási munkát, és az ország még csak távolodik a gödör aljától. Arról nem volt szó, hogy merre.

A sajtótájékoztatón természetesen ott volt a Nemzet Magyar Hangja is. Olyan érzése volt az embernek, mintha a Fényességes benyalna neki. Ha nem láttam volna, hogy a Fényességes szája mozog, azt hihettem volna, hogy becsap a fülem. Volt itt minden, ami az elmúlt egy év sarkalatos kommunikációját jellemezte. Elmúltnyócév, rendszerváltás sokkja, nem az emberekkel kell megfizettetni, és egy dakota közmondás is beugrott: "eső után köpönyeg".

Tegnap az ombudsman azt mondta, hogy a szociális konzultáció közben történt adatgyüjtés nem volt frankó. Ma a Fényességes ismét megvédte a szociális konzultációt. Sajnos a saját szegénységi bizonyítványát is kiállította vele, mert nem magától jött rá, hogy azért van a kormány, hogy az embereknek jobb legyen. Ezt a szociális konzultációnak kellett megmondani neki. A devizahiteleseket is csak és kizárólag ezért akarja megmenteni a kormány, egyébként mindenki mehetne a híd alá.

Mivel a gazdasági mélyrepülésről nem szólt a fáma, megtudhattuk, hogy a Szent Jobb nemcsak a helyén marad, hanem még egy jelentésre is lesz ideje. Arról kell neki egy esszét írni, hogy miért is van eladósodva a magyar lakosság nagy része devizában. Azt azért nem értem, hogyha erről még csak most gondolkoznak, akkor hogyan akarják megmenteni a sok szerencsétlent. Természetesen a jelentésnek ki kell térni arra is, hogy ki a felelős. Kire lehet majd mutogatni. (Úgysem lesz meg)

Lesz még persze egy új bizottság. Kell az még ide. Szép neve van: Otthonvédelmi Monitoring Bizottság. A feladata az lesz, hogy a bankok eltérő hitelezési és számítási módjait egységesítse. Mégiscsak felháborító, hogy ezek a bankok itt összevissza, a piaci igényekhez igazodóan próbálják megfogni az ügyfelet. Olyan lesz ez, mint a szovjet borotválkozó automata. A bizottság kifogásolta, hogy az emberek arca nem egyforma, de a feltaláló megnyugtatta őket: "Csak először elvtársak! Csak először!"

Összességében csak a devizahitelesekről beszélt, úgyhogy a lendületről majd talán később. Vagy soha. Azt borítsa homály.

süti beállítások módosítása