MNB: kibírják a magyar bankok a frankerősödés hatását

 

A banki terheléspróba azt a helyzetet modellezte, hogy a frank árfolyama 2011 végére 245 forintra, 2012 végére pedig 257 forintra emelkedik.

"A teszt eredményei rámutattak arra, hogy a (magyar) bankszektor még az ilyen szélsőséges árfolyamszintekből adódó veszteségeket is elviselné. Másként fogalmazva; megfelelő tőkével és likviditással rendelkezik ahhoz, hogy szélsőségesen erős terhelés alatt is megtartsa rugalmasságát" - idézte a Reuters Simor Andrást az MNB közleménye alapján.

forrás: ma

Mi már nem nagyon bírjuk. A kérdés csak az, hogy ha mi már nem bírjuk, akkor is bírja a bank? Ilyen stresszpróbát csináltak? A bank élete nagyban függ attól, hogy a hitelesek meddig bírják ezt az extra terhelést, mert a nagy mennyiségű, jelenleg értéktelen ingatlannal nem megy semmire a bank sem. Abból nem látja azt a pénzt, amit kihelyezett. Az akkori értékbecslés biztosan nem volt erre felkészülve. Ha meg igen, az felettébb érdekes kérdéseket vet fel. Morálisakat és gazdaságiakat. Kinek volt az érdeke? És ha már megszedte magát, mert a bank ugye semmiképp sem bukik, akkor a részben az ő hibájából ilyen helyzetbe kerülteket kártalanítja? Az ő hibája is, mert mondhatta volna, hogy nem adok annyi pénzt, mert ha ez lesz, akkor nem tudod visszafizetni. Lett volna egy kis duzzogás, aztán esetleg lejjebb ad a polgár az igényből. A bank persze mossa kezeit. Mi az apró betűs részben felhívtuk a figyelmet az esetlegesen bekövetkező árfolyamkockázatra. Csak arra lennék kíváncsi, hogy ekkorára számítottak-e. Ők, akik azt mondták nem lesz baj, csak vigyétek a lóvét.

Minden nap történelmi mélypontokról beszélnek, csak már rezisztensek vagyunk. A tegnap meglobogtatott 260 Ft/1Chf meg nincs olyan messze. Tavasszal már egyszer beszéltek a 240 Forintos svájci frankról, mint legrosszabb opcióról. Alig telt el pár hónap és már rosszabb is a helyzet. A 260 tehát nem egy vészforgatókönyv legrosszabb esete, hanem a nagyon rideg és közeli valóság.

süti beállítások módosítása