Rétesfesztivál

Címkék: vélemény ünnep vidék

2011.07.30. 20:42

Ma autentikus túrán vettem részt kis családommal. Régóta terveztük, hogy elmegyünk, de mindig közbejött valami. Amúgy is kell egy kis akarat, hogy egy falunap kedvéért az ember autózzon vagy száz kilométert. Múlt heti zalai munkaügyes autózás kapcsán aztán hazafelé feltűnt a község határában a két szalmabábu közé kifeszített molinó. Nosza, kedvet kaptam és egy kis győzködés után irány a nagyvilág. Meglepődve tapasztaltam, hogy itt nem az a barbárság uralkodik, mint a múlt héten Mozsgón, ahol a kakasfesztivált hirdető két bálabábut egyszerűen fegyújtották. Kinek ártott vajon hat körbála szalma? Na mindegy térjünk vissza a mesztegnyői autentikus gasztrotúrára.

Nem vagyok egy gasztroblogger, tehát nem olyan szemmel néztem végig a felhozatalt, de egy-két rétes még nálam is kiverte a biztosítékot, pedig akik ismernek, tudják, hogy még a csigát is megeszem. Na az csúcs hármas az a töltöttkáposztás, a csülkös, és a csirkés-zöldséges rétes. A töltöttkáposztás nálam már vetekszik a pizzáscsigával. Annak sincs köze a pizzához, az égvilágon semmi. Nem tudom mennyire vízuális a társaság, de egy jó szaftos töltöttkáposztát hogyan lehet belecsavarni a hajszálvékonyra nyújtott rétestésztába? Hogy a bazi nagy füstölt csülökről már ne is beszéljünk. A hagyományos, számunkra legalábbis az, rétesek viszont nagyon jók voltak. Az egyik legjobb a juhtúrós-kapros rétes. A nagyon régi alföldi öreganyám ízeit juttatta eszembe.

Na volt azért olyan is ami nem tetszett. Ajánlanám a szervezők figyelmébe, hogy amit az ember fia betölt az ki is akar jönni valahol. Ennek viszont nem találtam a helyét. A helyiek csak-csak hazarohannak egy-egy csülkös után, ha a zsír utat tör magának, de aki egy-kétszáz kilométer autózik egy rétes miatt az csak nézeget, mint hal a szatyorba. A másik ami kicsit furcsa volt, hogy enni lehet mindenhol, de inni nemigen talál az ember. Főleg, ha vezet és nem akarja elvetetni a jogsiját.

Ami viszont nagyon tetszett, az a pihenőnek lerakott kisbálák. Mindenhol az utcán U alakba le voltak rakva a bálák és rá lehetett ülni akár enni is. Olcsó és az esemény után egyszerűen elhordható. Az is tetszett, hogy viszonylag kevés "gagyis" volt kinn. Sokkal kevesebb műanyag, fröccsöntős, nácibarbis árus volt kinn, mint amihez ilyenkor szokva van az ember. Többségében népművészetis és kézi termékek voltak inkább. Gondolom ez az önkormányzat engedélykiadási gyakorlata.

Minden elismerésen az asszonyoké, akik gondolom több napja készülnek az eseményre. Gondolom az övéké az elismerés, ha elfogy a sok rétes amit sütöttek.

süti beállítások módosítása