Magyar gyros

Címkék: vélemény közélet

2011.07.17. 13:48

Tegnap, a hidegfront elmúltával normális idő volt. Ideális egy balatoni kiruccanásra. A nagy víz tőlünk légvonalban úgy 80 kilométer, de az erdőn keresztül rövidebb, ezért a család előnyösebbnek tekinti, mint egy strandot. Kisebb a zsúfoltság, a kaja a parton sem drágább, mint egy kisvárosi déli menü. Még sincs agyonklórozva a víz, és nem ér össze az ember válla, mint a medencében. Ha hullám van, az is természetes, nem ránt be a szivattyú. Mindezeket összevetve jobban szeretjük a Balatont, mint akármelyik környékbeli strandot. Balatonlellére mintha hazajárnánk. Igazából minden helyet ismerünk, tudjuk hova érdemes beülni és hova nem. Azért minden egyes alkalommal végig koslatjuk a főutcát, ami a turista szemével az állomás környéke. Többnyire ismerős arcokkal és dolgokkal találkozunk, legfeljebb a válság hatására bezáró boltokat és butikokat számoljuk, mert egyre több van.

Persze van, aki mindent megpróbál a fennmaradásért. Ma már természetes, hogy mindenhol lehet étkezési utalvánnyal és üdülési csekkel fizetni a kajálásért is. A legtöbb magyar vendég ki is használja. Aki csak teheti ezt használja fizetőeszközként.

Az igazi ok, amiért megint klaviatúrát ragadtam, az esti séta alatt ütötte meg a szememet. Igazából megfagytam, mint néger gyerek a sarkkörön. Az egyik étterem utcai hirdetőjén megláttam a címben szereplő ételt. Magyar gyros. Alatta a magyarázat a gyengébbek kedvéért: Sertéspörkölt pitában. 

 

 

 

 

Egek ura. Michelin csillagos kaja, csak még nem jöttünk rá. Micsoda gasztronómiai élmény, mikor a paprikás-zsíros pörköltet, ami normál esetben igazi zsírral készül, abban a vékony tésztában próbálja úgy megenni az ember, hogy a fehér pólón/ingen ne hagyjon nyomot. A garantált hasmenésről már nem is beszélve, mikor a maradékot próbálják ehető élelmiszerként lenyomni az ember torkán. Nem tudom mi jöhet még. Régebben legalább újrasütötték a maradékot, mert vagdaltként vagy fasírtként próbálták a nagyérdemű elé tálalni. Már erre sem adunk. Az ötlet biztosan díjat fog nyerni. Csak nem azét, aki bepróbálkozik egy evéssel.

süti beállítások módosítása