Érthetetlen

Címkék: vélemény politika közélet

2011.06.28. 20:02

Július elseje közeledtével, ami sok egyéb mellett a Köztisztviselők/Kormánytisztviselők napja, és ami az idén egy kicsit faramucira sikeredett, kicsit többet foglalkoznak a társadalom eme elátkozott rétegével. Elátkozott, mert törvény adta kötelességük a mindenkor kormányzattal való lojalitás, nincs is más választásuk, hiszen végrehajtói a törvényalkotói akaratnak. Hangsúly van a végrehajtáson. Nem kitalálói a szabályoknak, hanem végrehajtói. Ezt annak a rengeteg okoskodónak üzenném, aki hajlamos az ügyfélfogadó munkatárson számon kérni a dolgokat, holott a választott képviselőjén kéne. A szabályokat ugyanis ők alkotják. Ennyi kis bevezető után inkább rátérnék a poszt lényegére. Mármint amiért klaviatúrát ragadtam.

Horváth Viktor, a KIM főosztályvezetője az ÁROP-ról szóló előadásában azt mondta, bizonyított tény, hogy a köztisztviselői létszám és a közigazgatás működési kiadásai között nincs statisztikai összefüggés, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az EU összes országára nézve is igaz. Ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is, mondta.

forrás: index.hu

Még egyszer, kicsit lassabban:

a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is

forrás: ua

Az elmúlt hét évben, 2004-től közel 40%-os létszámleépítés történt a közszférában. Az összes nyugdíjba ment köztisztviselői helyet, mint státuszt megszüntették, de volt olyan év, amikor már aktív korú dolgozóktól is megváltak. Mindig a takarékosság jegyében tették. Fő elv volt, hogy ezzel mennyit spórol az állam. Mostanra kiderült, hogy mégsem? Miért kellett évekig az elbocsátástól rettegni? Miért kellett még ez a plusz stressz is a mindennapi daráló mellé?

Természetesen a felvetődik a kérdés, hogy a mostani leépítéssel, amiről persze nem szólnak a hírek, és suttyomban történik az előkészítése, szóval a mostani közel 20 %-os létszámleépítés a kormánytisztviselői szférában az önkormányzati feladatok átvételének előkészítése? Most van 66 ezer kormánytisztviselő, amit fel akarnak duzzasztani 100 ezer fölé a járási rendszerrel. Ebből a 66 ezerből most cca 20 %-ot, azaz 13200 embert akarnak kirakni. Szeptember 1-ig. Marad 52800 kormánytisztviselő. A járási rendszer igazából 2013-ban fog elindulni. Addig még legalább egy söprési hullám biztosan lesz. Persze szigorúan a takarékoskodás és az ésszerűsítés jegyében. Ebbe a szűk rétegbe mindig bele lehet törölni a kormányzatnak a lábukat, mert az istenadta felé kiváló kommunikációs fegyver, hogy az "ingyenélők" csapatát csökkentették. Kár, hogy az ő ökörségüket ezek a "lábtörlők" hajtják végre.

Ráadásul kiderült, hogy nem lett olcsóbb a dolog. Szépen vagyunk.

süti beállítások módosítása