A vasárnapi nyitvatartás nevű vihar a bimbibenről lesz szó.

Nem értem, hogy miért éppen a kereskedők. Sőt, azoknak is csak egy bizonyos rétege. Akik nem jókor, nem jó helyen dolgoznak.

A benzinkutas ugye nem kereskedő, ebben a formában, mert ő nem csak vasárnap, hanem ünnepnapon, még karácsonykor is dolgozhat. Pedig ezen az alapon neki sem kéne. Most, hogy az Alaptörvény szerint büszkék vagyunk I. Istvánra, akár vissza is térhetünk hozzá. Még tovább is fejleszthetjük, mert nem kell a tűzre vigyázni. Nem kell benzinkutas sem, mert minden faluban, városban van templom. Oda meg gyalog is el lehet sétálni vasárnap. Nem kell benzin.

Nem kell mentős sem, mert vasárnap a templomban mindenkire vigyáz Isten. Isten házában nem érhet bennünket baj. Mentősre sincs szükség. Pont.

Nincs szükség tűzoltóra, rendőrre, atomerőművesre, virágboltosra, nagyon orvosra és ápolóra sem. Nem kell tömegközlekedés, buszsofőr, vonatvezető. Nem kell az állatokat etetni, egy nap koplalás rájuk fér, és nem kell a földeken sem dolgozni, még akkor sem, ha az időjárás csak akkor engedné.

Vasárnap mindenki pihen, mint az Úr a hetedik napon.

Ennek az országnak a dolgozó rétegének legalább 20%-a ilyen-olyan módon kénytelen vasárnap dolgozni. Ez egy nagyon nagy szám.

Mint ahogy az is nagy szám, hogy a vasárnapi nyitva tartás eltörlésével kb 5000 munkahely szűnne meg, alsó hangon számolva. Ez 5000 családi tragédia, hiszen sok helyen az egyetlen keresőt fogják elbocsátani. Ők a háború áldozatai? Milyen keresztényi gondolkodás vezérel embereket, mikor az amúgy is szegény országban megtehetjük, hogy egyszerű "áldozatnak" tekintünk 5000 családot? Egymillió minusz ötezer munkahely?

A fejéhez kaphatna pár ember.

 

süti beállítások módosítása