XVI. cikk

(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

forrás: Magyarország Alaptörvénye

Hoppá! Csak egy mondat az új Alaptörvényből. Rögtön föltolul egy nagy csomó kérdés.

Megszűnik például a hajléktalanság. A mostani hajléktalanok nagy részének van gyereke, a legtöbbnek már nagykorú. Máris teremtődik a munkahely, mert valakinek ki kell deríteni, hogy az utcára került szerencsétlen szülő miért van ott? Miért nem gondoskodik róla a gyereke? Van neki? Uccu neki az Alaptörvény nevében!

Persze ehhez kapcsolódik rögtön a másik kérdés? Ha a szülő lemondhat a gyerekéről, Magyarországon megteheti, akkor a gyerek lemondhat a szüleiről? Mindkét dolog a gondoskodásra való negatív hajlandóság következménye. A szülő nem érzi magát képesnek a gyerek felnevelésére, jobbnak látja, ha más, akár az állam teszi meg. Ha a gyerek olyan körülmények között nő fel, ami miatt úgy érzi, hátrányosan indul az élete, lemondhat a szüleiről? A szülő, ha rászorul megy az állami gondozásba? Sarkos kicsit a dolog, de benne van a mondatban.

Az állam erre a mondatra való hivatkozással egyszerűen eltörölheti a nyugdíjat. Nem? Akkor a nagykorú gyerek majd gondoskodik a "rászoruló" szüleiről, mert nem lesz más választása és az Alaptörvény előírja.

A munkaerő piac egyik legnagyobb baja a magyar röghözkötöttség. Ez a passzus emeli, hiszen a gondoskodás nem automatikusan pénz küldését jelenti. Betegség, lerokkanás esetén az anyagi segítségen kívül az egészségügyi és lelki támaszt is el kell látni. Azt nem lehet kilométerekről. Nem mintha a gyerekek nagy része nem tenné ezt meg, csak máshogy adja ki magát akkor, ha kötelező.

Az állami gondozott gyerek gondoskodik a rászoruló államról? Az állam mindig rászoruló. Folyamatos adósságtörlesztésben van, kénytelen többet költeni a bevételeinél. Kajára sem futja, olyan csóró. Ezt a gondot áttestálják a nagykorú állami gondozottra?

Bezárják az összes idősotthont? A nagykorú gyerektől nem várható el az, hogy bedugja szegény rászoruló szülőt valami isten háta mögötti helyre. A gondoskodás megfelelő körülmények együttese. Az ilyen otthonok a legritkább esetben ilyenek.

Csak egy pár gondolat, ami eszembe jutott. Eszébe jutott ez a keresztényi szeretet jegyében megfogalmazott kötelesség előírójának is?

 

süti beállítások módosítása