Bizony! Nem áll meg 2014-nél. 2020-ig. És meg lesz mentve Magyarország. Kissé erősnek tűnik, de igaz.

Magyarország lakosságának cca 80%-a vidéki. Magyarul nem fővárosi. A keresőképes, vagy inkább munkára fogható népesség közel 60%-a. Amiből nem dolgozik ennek a fele. Komoly stratégia kell a megmentéshez. Az ígért egymillió munkahelyből így egy sem juthat a fővárosra, és a vidék még akkor sem lesz felemelve.

Fazekas Sándor társadalmi vitára bocsátottat a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 éves Nemzeti Vidékstratégiáját a karcagi Nagykunsági gazdafórumon.

forrás: vm

Természetesen megint "széles" társadalmi támogatottságon fog alapulni, mert társadalmi vita van. Tisztára, mint az Alkotmánynál. Várom is a levelet, de remélem a fővárosiakat kihagyják. Legalább annyit spóroljunk a postaköltségen. Ők amúgy is azt hiszik, hogy a vidéki ember még mindig lovon jár és kemencébe süti a nagymama a kenyeret. Akkor meg minek nekik fejlődni? Nem igaz?

A vidék segge kilóg a gatyából, pedig az összes kormányzat hangzatos stratégiákat dolgozott ki a megmentésre. Természetesen egyikből sem lett semmi. Ezért aztán újra ki kell dolgozni egy másikat. Aztán egy másikat és így tovább. A sok stratégia között meg csak a kidolgozó cég jár jól, a vidékiek meg néznek, mint hal a szatyorba.

A mezőgazdaság fellendítésével akarják ismét egyenesbe hozni a vidéki embert. Be kellene látni, hogy nem fog menni. Olyan gazdálkodók adják fel a válság és az MVH hathatós közreműködésének köszönhetően a tevékenységüket, akik tényleg ebből éltek harminc-negyven éven keresztül. Olyan lehetetlenné vannak téve, kiszolgáltatva a vetőmag forgalmazóknak a műtrágyagyáraknak és a kereskedőknek, hogy az MVH basztatását (bocs a fogalmazásért, de nem tudom máshogy nevezni) már nem tűrik tovább. A gyerek nem akarja csinálni, mert csak azt látta, hogy az apja rámegy. Eltűnnek az igazi családi, 100-200 hektáros gazdaságok. Beolvadnak valami nagyobba és ismét az egy-kétezer hektáros kft-k, zrt-k fogják a mezőgazdaság nagy részét. Nem lesz munkahely, mert nem is lehet annyi, mint amennyi kéne.

Az állat tenyésztés az egyre szigorodó előírások miatt és az egyre nyomottabb felvásárlási árak miatt 2020-ra gyakorlatilag eltűnik. Főleg, ha igaz lesz a hír, hogy Magyarországot 2013-tól nitrátérzékeny területté nyilvánítja az EU. Dániában, meg Hollandiában térdig járnak az ammóniában, Magyarországon meg még a szervestrágyázást is leszabályozzák. Ráadásul leviszik évi 170 kg/Ha-ra a kijuttatható nitrogén hatóanyag mennyiségét, amivel gyakorlatilag tönkreteszik a növénytermesztőket. A termésátlagot ugyanis ezzel leszorítják két év alatt a mostani 2/3-ára.

Lehet itt "vidék alkotmányáról" beszélni, csak nem érdemes. Ez ugyanis csak parasztvakítás. Sok-sok kis Vazul fog rohangászni vidéken, ha elhiszik a hangzatos szavakat.

süti beállítások módosítása