Ön(?)kormányzatok(?)

Címkék: vélemény politika közélet

2011.04.03. 14:12

"Új korszak kezdődik az önkormányzatok gazdálkodásában." -mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Biztosan eljutott arra a pontra, amire már felhívták a figyelmét az önkormányzati választások előtt is, de akkor még  nem vette komolyan. Arról van szó, hogyha mindenki velünk van, de nincs semmink, akkor nem tudunk semmit osztani. Most ez a helyzet.

Sajnálatos módon elfelejti, hogy a 2006-os őszi önkormányzati választásokat már olyan fölénnyel nyerte a Fidesz, hogy ezen felbuzdulva az akkori kormányt is el akarta zavarni. Ez a tény valahogy elfelejtődik, elfedi a dicsőséges fülkeforradalom. Az előtte törtét dolgok, csak az elmúlt rossz nyolc évként vannak aposztrofálva, pedig ebből négyben gyakorlatilag jobboldali önkormányzatiságról beszélhetünk. Az önkormányzatok eladósodása nem állt meg 2006-ban. Sehol. Ott sem, ahol a képviselő testületben a döntéshozók nem a bal-liberális oldalt erősítették.

Most, hogy egyáltalán nincs miből finanszírozni a rengeteg önkormányzati feladatot, vagy van, csak a központosítás érdekében visszatartják a pénzeket, az állam elvon feladatokat. Az alulfizetett és túlterhelt kormánytisztviselői szférára rak még egy lapáttal.

A hatalomkoncentráción túl a feladatokat is a központi irányítás fogja koordinálni.

Eltérve kicsit a témától, de azért hozzákapcsolódóan. Sok kis pici államosítás mellett, gondolok itt a hatósági áras energiahordozókra, a fixált devizaárfolyamra, valamint  hatalmi ágak szétválasztásának felrúgása, az alkotmányos fékek eltörlése mellett az önkormányzatiság letörése nem egy demokratikus szép jövőt vízionál.

süti beállítások módosítása