Vissza jövőbe

Címkék: vélemény politika közélet

2011.03.17. 18:54

Nemsokára aktuális lesz a népdal újra: "Fölszállott a páva/A vármegyeházára". Ki hitte volna nemrég. Gyerekkoromban még a Lenin szobrot szarták le ugyanott a galambok. Akkor még hittek az öröklétben. Ismerős? "Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog." Nem jött be. Nem bánjuk, de most a ló másik oldalán csúszunk lefelé. Mintha átestünk volna rajta, pedig büszkék vagyunk rá, hogy lovas nemzet vagyunk. Igaz, mostanában csak a ló lába közötti nemesebb szervek jutnak, de lesz ez még máshogy is.

Jövőre jönnek a vármegyék. Gondolom az egymillió új munkahely reményében várak is épülnek hozzá. Középkori módszerekkel, mert az több élőmunkát kíván. Úgyis olvastam ma, hogy fel kell lendíteni újra a klasszikus szakmunkásképzést, mert nincs aki elvégezze a szakmunkát. Szörnyű a felismerés, de szakmunka sincs. Olyan terhek rakódnak az élőmunkára, hogy nem csak a szakmunkás, a szakmunka is eltűnt. Nem csak a klasszikus kőműves, cipész, szabó ect gondolok, hanem pl a fémmunkásokra. Ma már mindent behálóz az informatika. Egy CNC-s már inkább informatikus, mint fémmunkás. Rengeteg ember munkáját végzi egyedül és nem valószínű, hogy visszatérnek a gyárosok a hagyományos manufakturális dolgokhoz. Na kanyarodjunk vissza a vármegyékhez.

Teljesen központosított közigazgatás, gyakorlatilag egyszemélyi, politikai irányítás a vármegye élén. Erős kormányzati akarat az oktatás és az egészségügy hasonló átalakítására. Később beintegrálhatják ezt is a vármegye rendszerbe. Számítanak ugyan a 3200 önkormányzatra, csak a feladataik nagy részét elveszik. Nem éltünk mi már ilyen rendszerbe? Csak megyetanácsnak hívták és a megyei párttitkár úr osztotta az észt. Ilyen rendszerben voltak fiatalok azok akik most irányítják az országot és ez ellen harcoltak a '80-as évek végén '90-es évek elején. Ennyire szelektív lenne a memóriájuk a tisztelt uraknak? Elfelejtették a fiatalságukat? Vagy ugyanúgy behódoltak a szokásoknak, mint elődeik a '60-as évek hippii és lázadói?

Hova tartunk így? Vármegye, járás? Pellengér, boszorkányégetés? Kerekasztal lovagjai? Meddig megyünk még vissza?

Javaslom I. (Szent) Istvánig ne, mert akkor a tisztelt képviselők az orrukkal nyomkodhatják a gombokat. Lopásért ugyanis kézlevágás járt abban az időben.

 

süti beállítások módosítása