Mi lett volna, ha....

Címkék: vélemény politika közélet

2011.03.09. 08:22

Tavaly, hasonló időszakban, mikor dübörgött a kampány és finisébe fordult a fülkeforradalom előkészítése nap, mint nap azt hallottuk, hogy a mostani kormányzó pártok 8 éve a kormányzásra készülnek. Félelmetes még belegondolni is, hogy mi történt volna, ha meglepetésként éri őket a győzelem.

Három dolgot emeltem csak ki a sok-sok kapkodásnak tűnő dologból, ami szemlélteti a mérhetetlen "szakértelmet".

Kezdjük talán a tavaly nyáron elfogadott, majd alkotmányellenessé nyilvánított, majd újra, gyakorlatilag változatlan tartalommal elfogadott 98%-os külön adó jogszabállyal. Minden előzetes hatásvizsgálat nélkül, vérgőzös tekintettel nyírnak ki olyan embereket, akik végigdolgozva az életüket a nyugdíj előtt pár évvel áldozatul estek egy újabb "ésszerűsítésnek". Ők a dolgozónak öreg, halottnak fiatal korosztály, akire a fejvadász a "Mit akar nagypapa/nagymama?!" felkiáltással reagál. Senkinek nem kellettek már, és a nyugdíjig szépen felélték azt a pénzt a munkanélküli segély mellett. Most egy másik megalázás elé néznek. Adóbevallást mindenképpen kell készíteniük, aztán mivel nem tudnak fizetni , kezdődik a Canossa-járás. A NAV ugyan méltányos eljárást ígér, de ez megint egy megalázkodási procedúra. A méltányossági kérelem elbírálása is egyedi, és gyakorlatilag az adózó teljes átvilágításával jár. Ennek a vizsgálatnak az eredményeként dönt a "kegyes hivatal" a részletfizetéstől a teljes elengedésig skálán. Addig marad a gyomorideg és a nyugtató. Jól átgondolt lépés volt.

Év vége felé aztán jött a választási ígéret betartása. Egykulcsos adórendszer, amivel mindenki jól jár. Tessék jól járni mindenkinek. Januárra aztán kiderült, hogy a 16%-os adókulcs önmagában tényleg alkalmas lenne arra, hogy a "dolgozó járjon jól" (szegény Hofi, ha ezt megérhette volna), de maga az adórendszer átalakítása lenyelte ezeket az előnyöket. Februárra már olyan szinten kiderültek a dolgok, hogy az emberek nagy része rosszabbul járt. Ez is egy nagyon jól előkészített, hatásvizsgálatokkal alátámasztott jogszabály. Biztos be fog kerülni a kormány aranykönyvébe.

Most egy újabb tervezet borzolja az idegeinket. A magyar orvosképzés világhírű, ezt leszögezhetjük. Ha nem lenne az, akkor nem élnének meg a magyar orvosok a jégtáblákon is. Elsősorban itthon vannak mostoha körülmények, de a világ bármelyik kórházában megfelelően teljesítenek, legyen az Svédországban vagy Angolában. Rájött erre a kormányzat is. Sokba kerül a képzésük és nincs ami itthon tartsa őket. Megint kitaláltuk a tutit. Nem megfizetjük őket normálisan, normális fizetés, normális adó. Adunk nekik valamennyit és 100%-os SZJA kedvezményt biztosítunk 5 évig. Miért? Miért nem lehet normális fizetést adni és normálisan adózni utána? Miért különb egy rezidens a többi pályakezdőnél, akit meg agyonvágnak az adóval? Nem a fizetést sajnálom tőlük, mert tényleg keveset kapnak, csak a többiek számára derogál, hogy ők nem egyenrangúak.

Ezek az esetek csak a jéghegy csúcsa. Számtalan egyéb helyen az "irányított fejetlenség" az úr. A sokat hangoztatott rendtől nagyon messze vagyunk, és nem látszik, hogy közelebb kerülnénk.

süti beállítások módosítása