Pont. 12 pont.

Címkék: vélemény politika közélet alkotmány

2011.02.13. 17:41

Több mindenről lesz szó ebben a posztban, de mind egy téma köré csoportosul. Itt egy újabb 12 pont. Nem tudom melyikhez közelít jobban, a márciusi ifjak 12 pontjához, vagy az úttörők 12 pontjához. Ezt ki-ki vérmérséklete szerint.

Beszéljünk a képről, amit beszúrtam. Első reakcióm az volt, hogy Szili Katalin Dávid Ibolyásodik. Ibolyka volt az előző ciklusban, aki "körbefekvést" csinált, csak közel legyen a tűzhöz. Nagy csalódás az számomra, mert Szili Katalin, mint pécsi, kicsit "helyi", és az előző ciklus Gyurcsánnyal szembemenései azt a látszatot keltették, hogy lehet belőle még "valami". Sajnos nem lett, csak egy gyenge Dávid imitátor. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a karbantartók figyeltek, nehogy véletlenül előtte maradjon a "Miniszterelnökség" felirat, mert egy-egy vérbeli Fideszes biztosan szívinfarktust kapott volna.)

Hamarosan kapunk 12 pontot kérdést a Kormánytól. Mondanom sem kell ,hogy a Magyar Posta megint mekkorát kaszál a mi pénzünkön, mert

a kormány saját apparátusán belül kívánja feldolgozni a válaszokat, így a kezdeményezés a postai költségeken kívül többe nem kerül az államnak.

(forrás: végig www.fidesz.hu/index.php)

A gyönyörűség az az egészben, hogy a feldolgozás "ingyen" megy. Ugye? Ha csak a postaköltségbe kerül! Az apparátus ingyen és bérmentve, csak csupán hazafias érzelemből fogja feldolgozni a válaszokat. Lesz belőle jó sok, mert

A kérdőíveket két héten belül kell visszaküldeni a kormány számára

Számon leszel tartva, ha nem küldöd vissza. Először azért, mert nem vagy hajlandó 90 Ft-ot sem áldozni arra, hogy nehogy már "Orbán-alkotmány" legyen. A Posta elesik egy nagy csomó bevételtől és nem veszed komolyan az alkotmányozást. Ejnye-bejnye tisztelt Választópolgár, hát ennyit sem a NENYI-ért? Pedig önként és dalolva szerepelhetsz az új listán. El lehet dobni Kubatov úr listáját, mert elég, ha a kiküldött és visszaérkezett leveleket egy rendszerbe teszik, kész az új nyilvántartás. Remélem az ombudsman uraknak is vannak hasonló gondolataik. De megint elkanyarodtam.

(Visszakanyarodás)

Na nézzük a 12 pontot:

1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e?
2. Korlátozza-e az új alkotmány az állam eladósodását?
3. Vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket az új alaptörvény, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség?
4. Járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után?
5. Engedje-e az új alkotmány a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem?
6. Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?
7. Az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét?
8. Az új alaptörvény védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét?
9. Az új alkotmány védje-e fokozottan a nemzeti vagyont?
10. Az új alaptörvény szerint kizárólag átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás?
11. A bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására?
12. Az új alaptörvény szankcionálja-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést?

 És a válaszok: (én megoldom így, mert nincs kedvem levelezni):

1. Tudom, hogy mostanában elharapózott az a nézet, hogy "Nekem jogaim vannak!", de ki látott még olyat, hogy csak az van. Igenis vannak kötelezettségek is, és ezek legyenek ott a jogok mellett.

2. Csak abban az esetben, ha olyan módon teszi, hogy ne lehessen a kormány kénye-kedve szerint tologatni a számokat. Ne lehessen egyszerűen módosítgatni. Nem mellékes, hogy ne csak irányszámokban és tiltásokban gondolkozzanak, hanem a megoldások is legyenek kikötve. Csak tiltani valamit nem megoldás.

3. Egyértelműen igen.

4. Nehogymá! A kiskorúak így is el vannak kapatva. Gondolok itt a tanárverésekre és a pofátlanságok netovábbjaira, amiért a mi fejünket még nem csak a tanárok, hanem apám is letépte. A következő lépés meg az lesz, hogy majd a gyerek is szavazzon. Ugyanmár. Ráadásul miért jut több szavazati jog annak akinek van gyereke, mint akinek nincs. Hol itt az egyenlőség.

5. Hülye kérdésre hülye válasz. Mi számít gyereknevelési költségnek? A parizer is, amit a gyereknek veszek? És akkor kérek 5 dekát a gyereknek adómentesen, meg tizet meg magamnak adóval?

6. Visszamenőleges hatású törvények és kötelezettségvállalás olyanért, ami még meg sem történt? Vagy nem jól értem a felvetést?

7. Ha nem jár szavazati joggal, akkor igen. Ne az döntse el, hogy mi jó nekem, aki nincs itt. Nem kell a duma, hogy nem ő tehet róla, mert az öreganyja meg az öregapja nem tehet róla. Őt csatolták el.

8. Igen!

9. Igen!

10. Ennek így kellene működnie most is? Nem így működik? Akkor ezen az új alkotmány sem fog segíteni.

11. Igen.

12. Ez napi politikai kérdés, úgyhogy nem tartozik szerintem az alkotmányba. Hozzanak egy törvényt rá és jónapot. Nem erre való az alkotmányozás.

Kéne még finomítani ezeken a kérdéseken. Kicsit le kellene szállni a pórnép közé és közérthetőbben kellene fogalmazni, mert ez így arra jó csak, hogy elmondhassák: Mindenkinek adott volt a lehetőség, tetszett volna élni vele. Próbálják elvenni az élét és a lehetőségét, hogy népszavazás döntsön a kérdésben. Ezt egyfajta előrehozott népszavazásnak tekintik. Lehet, hogy még a preambulumban is benne lesz, hogy ez a nép hangja, csak le van írva. Elképzelhető! Nem?

 

 

süti beállítások módosítása