Készülődés

Címkék: vélemény politika közélet alkotmány

2011.02.07. 13:29

Apa KEZDŐDIK! KEZDŐŐŐŐŐŐŐDIK! KEZDŐŐŐŐŐŐŐŐDIK! KEZDŐŐŐŐŐŐDIK!

Elkezdődött az új és egyben végleges Alkotmány csepegtetése. Szép lassan komótosan, nehogy megfeküdje a polgár gyomrát. Először a kisebbik kormányzópárt kezdi az etetést. Szép lassan elkezdték vinni a Fidesz árnyékát. Rétvári Bence előadásában hallhatjuk az előjáték előjátékát.

Igazából két mondat ütötte meg a szememet a Magyar Hírlap cikkében:

 Az új alkotmányban módosíthatják a képviselők jogállásáról szóló törvényt is, hogy a következő ciklustól a parlamenti képviselőség összeférhetetlen legyen a kormányhivatal-vezetői, polgármesteri és megyei közgyűlési elnöki munkával.

Kérdésünkre, hogy a Fidesz–KDNP önkormányzati lobbija hogyan fogadja ezt a döntést, az államtitkár úgy válaszolt, azzal mindenki tisztában volt, hogy a kétszáz fős parlament létrehozásának elfogadása egyben azt is jelenti, hogy szigorodni fognak az összeférhetetlenségi szabályok. „Ellenkező esetben nagyon koncentrálódna a politikai elit, kevés ember kezében nagyon sok hatalom összpontosulna. Ezt a hatalomkoncentrációt nem szabad megengedni” – érvelt Rétvári Bence.

A jelenlegi felállásban a kormányhivatal vezetője (a tényleges) egy országgyűlési képviselő. Indoklás: A kormányhivatal gyakorlatilag a kormány kinyújtott keze. A hatalommegosztás iskolapéldája, hiszen a hatalomkoncentrációt hivatott lerombolni és a felelősségi viszonyokat letolni a helyi, megyei szintre. Nagyon szépen hangzik, mintha a szemináriumról jöttem volna egyenest. A politikai vezető (főispán) azért kell, hogy a közigazgatás maradéktalanul megvalósítsa a kormányzati akaratot.

Na ez megszűnik a következő ciklustól. Lassan mondom, hogy mindenki vegye: a következő ciklustól.

Indoklás: a kétszáz fős parlament létrehozásával nagyon koncentrálódna a politikai elit.

Még annál is jobban, mint most? Bence! Ne legyél Selmeczi Gabriella!

Ez egy felkészülési folyamat a 2014, tehát a NER utáni életre. Most 2/3 van, de ki tudja mi lesz akkor. Nehogymá az utódok ugyanolyan erővel tudjanak politizálni, mint most mi. Ha meg mégis mi maradnánk, akkor bebetonozzuk a katonáinkat. A birka nép Schmitt Pálról is elhitte, hogy független lett a Sándor palotában. Egy idő után békén is hagyta mindenki, csak ne nyilatkozzon.

A másik:

Az államtitkár hangsúlyozta, az új alkotmány alapjogi fejezete az alapjogi chartán alapulhat. Az új alkotmány, szemben a mostanival, az alapjogokat a szöveg elején tartalmazhatja. „Ezzel is hangsúlyozzuk, ez egy demokratikus alkotmány, amely a szabadságjogok garantálásával indít” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, nem engedik, hogy a 2006. október 23-i eseményekhez hasonló történések megismétlődjenek, így az alkotmányban egyértelműsítik, megerősítik az egyének és a közösségek jogvédelmét.

 Magyarul megvéd attól, hogyha nem tetszik valami, nehogy kimerészkedjek az utcára? Vagy garanciát vállal arra, ha mégis kimennék nem lövet közém? Mert a 2006 októberi "sajnálatos eseményeknek", ugye ez a két vetülete. Csak ebből nem derül ki, hogy melyik vetület lesz előnyben az új és egyben végleges alkotmányban.

Hát kezdődik. És ez szinte még csak az első kis szösszenet.

süti beállítások módosítása