Zöldebb jelzés

Címkék: vélemény politika közélet zuschlag

2011.01.31. 14:38

Nem zöld, csak egy kicsit zöldebb. Nincs precedensjog Magyarországon, de van.

Ma precedens értékű ítélélet született a Szegedi Ítélőtáblán. Több szempontból is fontos üzenetet hordoz a jövő politikusai számára. Főleg az alsóbb szinteken.

(az idézetek forrása: index.hu/belfold/2011/01/31/zuschlag_jogerosen/)

 

A tavalyi országgyűlési választás előtti hetekben kihirdetett ítéletről több jogi szakértő is úgy vélekedett, hogy kissé eltúlzott, hiszen a hazai bírósági gyakorlat szerint nyolc évet meghaladó börtönt az emberölési ügyekben szokás kiszabni, enyhébb ítélet is jelzés értékű lehet volna a politika számára, ráadásul az anyagi kárt nagy részt megtérítették.

Bizony. Így is vérszemet kaphatnak, de ha már első fokon enyhébb születik és abból vesz vissza a másodfok, az már majdnem bocsánatkérés kategória. De a legjobb az, hogy lehet nyugodtan felfelé mutogatni.

A fellebbviteli bíróság több indoklási részt kivett az elsőfokú ítéletből, mert azok irrelevánsak voltak, és többek között azért, mert túlhangsúlyozta, a külső felső kapcsolatok szerepét, amire a bűnszervezet indokolása szempontjából sem volt szükség.

Túl volt hangsúlyozva, pedig nem is derült ki semmi. Gyurcsány még annyira sem emlékezett Kecskeméten, mint Gergényi a bizottság előtt, pedig ő sem tudot a "nem" és "nem tudom, nem emlékszem"-en kívűl mondani semmit.

A legjobban azért mégiscsak ez tetszik:

A bíróság eltörölte a társtettesekre kiszabott vagyonelkobzást, és feloldotta vagyonuk zárolását.

  Az ítélőtábla szerint teljesen irreleváns, hogy milyen forrásból származik a visszafizetett pénz, a kecskeméti bíróság ugyanis a forrás tisztázatlan voltára többször és bizonyítás nélkül hivatkozott.

Tévesnek minősült a vádlottak folyószámláinak zárolása is.

Ezek az igazi jelzéértékű megnyilvánulások a Tisztelt Bíróság részéről. Réges-régen a középkorban a vagyonelkobzáson, a teljes vagyonelkobzáson kívűl még a család írmagját is kiirtották. Ma már a bíróság kér elnézést, hogy nehogy éhenhaljon szegény fehérgalléros bűnöző. A visszafizetett pénz eredetét meg nem vizsgálják. Ha boltosként nem adok számlát és nyakonvág a NAV, lánykori nevén APEH, akkor azért is nyakonvág, ha nem az adózott, tiszta pénzemből fizetem ki a bírságot. Van itt még kettős mérce a javából.

És a hab a tortán:

A hosszúra nyúlt eljárás bűnügyi költségei is eltúlzottak voltak, ezért annak viselése alól részben mentesítették a vádlottakat. A költségek felét az állam vállalja át.

Te és én fizettem a per felét. Mert megérdemlem!

süti beállítások módosítása