Előzetes véleménynyilvánítási jogot kaphat az Ab
2011. január 31. 13:55

 

MNO - KA
Előzetesen véleményt nyilváníthatna az Alkotmánybíróság (Ab) a parlamenti vita szakaszában lévő, még zárószavazás előtt álló törvényjavaslatokról – e véleményezési jog bevezetésén gondolkodik a kormány.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy hétfői, az alkotmányozás témakörében rendezett háttérbeszélgetésen elmondta: az 1990-es évek elején már volt ilyen hatásköre az Ab-nek, ezt azonban maga a testület semmisítette meg. Most viszont ennek újbóli bevezetésén gondolkodik a kabinet, hiszen „nagyon fontos, hogy minél alkotmányosabb legyen már a szavazás előtt is” egy-egy törvényjavaslat – tette hozzá.

(forrás:www.mno.hu/portal/762886

Azt a pörgést figyeld majd meg az Alkotmánybíróságon. Eddig elszöszöltek egy fél évet, évet is egy-egy jogszabály alkotmányossági vizsgálatán. Ennek hamarosan vége.

Ha a tavalyi jogalkotási gyakorlatot nézzük, akkor elolvasni sem lesz idejük a mostani tempóban, nem ám véleményt mondani. Az egyéni képviselői indítványokra született törvények és törvénymódosítások nem töltenek egy hetet sem az Országgyűlésben. Megy a daráló ezerrel.

Nem olyan gyorsan, mint kéne, mert Lázár János még ezen is gyorsítana, de a tűzoltóság nem engedi be a viharlámpákat a bársonyszékek közé. Sokszor így is éjjel ért véget egy-egy ülésnap. Különösen karácsony előtt. Szegény képviselők, csak az éjjel-nappali multinacionálisba tudták megvenni a fa alá valót hajnali 4 és 5 között. Közben meg harcolnak a vasárnapi és az éjjeli nyitvatartás ellen. De elkanyarodtam a témától.

Jó lesz, ha valami díler, egy kis anyaggal megtámogatja az Alkotmánybíróságot, mert a Bomba-vodka keverék kevés lesz a sebesség felvételéhez. Az eddigi tutyimutyi nagypapatempót fel kell hogy váltsa a fiatalos lendület, ha lépst akarnak tartani az Országgyűléssel, és nem utolsó sorban Schmitt Pállal. Esetleg vehetnének leckéket a Sándor-palotában.

 

süti beállítások módosítása