A kormányzati kommunikációs katasztrófáért felelős osztályok csúcsra járatva üzemeltek december 23-a óta. A nagy egymásra várásban beégett a mutatvány. Az EU már nem csak célozgat, hanem nehéztüzérséggel tüzel. Nagyon óvatosan fogalmazva is kiskorúsítani akarják Magyarországot. Legalábbis azt a felét, aki a soros elnökség alatt képviseli Európát. Nem csak befelé, hanem kifelé is. Az Unióban mérvadó körök szeretnék elérni, hogy Orbán Viktor az Unió nevében ne tárgyalhasson médiaügyekben a keleti partnerséghez tartozó államokkal.

A Szijjártó Péter által decemberben még komolytalannak ítélt helyzet mára odáig fajult, hogy a külügynek kellett kiadni egy közleményt:

"a Magyar Köztársaság kormánya töretlenül elkötelezett az Európai Unió elnökségi programjának végrehajtása mellett, ugyanakkor határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, mely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel"

Ez már a kiskorúsítás elleni utolsó leheletig tartó védekezés végjátéka. A pénteki Orbán -Barroso személyes találkozó sok mindent eldönthet. Mindenesetre Viktornak nem a belső térbe szánt kommunikációs klisséket kellene alkalmazni, mert az bebizonyosodott, hogy Európa boldogabbik felében ezt nem veszik be sem kormányzati sem médiaszinten.

Jó lenne, ha jövő hétre az Unió visszavonná a gondnokság alá helyezési kérelmet, és végre mindenki azzal foglalkozna, mit is lehet kihozni ebből a fél évből. Minkét fél boldogulására.

süti beállítások módosítása