Már 6 nappal a beiktatása után is megemlékeztem rettenetes teherbírásáról. Tempója azóta sem lassult.

Minden uralkodónak van ragadvány neve. Kinek még életében megadatott a dicsőség, kinek az utókor adta a sokszor nem felemelő, de mindig találó ragadványnevet.

Talán a sportoló múltból, talán a sok év tapasztalatából adódik, a tempó nem lassul. A vadnyugaton bizonyára a "Villámkezű" nevet kapta volna. A valóságnak ma is megfelel, de lehet, hogy inkább a "Villámszemű" illik rá jobban. Sajnos nem dönthetem el én. Majd az utókor.

Látják a képen azt a kezet. Pont a jobb. Azzal szokott írni. Mindent. Micsoda erő lakozik benne.

Képzeljék el. 2010. augusztus 6-án iktatták a hivatalába a Köztársasági Elnök Urat. December 31-ig ez pont 147 nap. Ebből lejön a 21 hétvége, ami 44 nap, marad 103 nap. Ebből még mindig el kell venni kettőt, mert augusztus 20-a és november 1-e munkanapra eső ünnepek. Marad pontosan 101 munkanap. Erre a 101 munkanapra jutott 105 törvény, amit alá kellett írni. Már ez sem kis teljesítmény, hiszen a bokros teendők mellet erre mindig időt kell szakítani. A forradalmi kormány, és hű országgyűlése ontja magából a törvényeket, amik a lendület miatt sürgősek. Sietni kell, de egyben megfontoltan is kell viselkedni. Micsoda kettősség! Jó, hogy nem hasonlik meg néha a Köztársasági Elnök Úr.

És az csak az aláírás.

Ezt a rengeteg törvényt el is kell olvasni és dönteni kell róla, hogy ezt akarta-e a jogszabály alkotó. Megfelel-e az alaptörvénynek? Nincs-e benne olyan paragrafus, ami esetleg veszélybe sodorja az országot és a nehezen kivívott szabadságot? Nem sérül-e a demokrácia?

Íme a "Villámszem" ragadványnév. Ezt a rengeteg irományt elolvasni és értelmezni különleges szellemi és fizikai erőnléttel lehet csak bírni. Biztosan ünnepelni sem volt ideje szegény Köztársasági Elnök Úrnak. Hiába volt karácsony, az országgyűlés nincs tekintettel rá.

December 23-n éjjel fogadták el például a 2010. évi CLXXXV. törvényt A médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról. Az utolsó pillanatban is benyújtottak hozzá vagy 200 módosító indítványt. Így felesleges lett volna elolvasni előre, a fele nem igaz végszavazáskor. A Magyar Közlönyben 112 oldalra sikeredett. Ezt sürgősséggel kellett elbírálni alkotmányossági és demokratikus szempontok figyelembe vételével. Micsoda teljesítmény!

De vehetünk egy másik példát is. A 2010. évi CLXIX. törvény A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről. 162 oldal, csupa szám. Mindent leellenőrizni aláírás előtt. Nem tudom honnan van ennyi energia ebben az emberben.

süti beállítások módosítása