Slágertéma a kormányablak. Ma reggel az M1 műsorában Szabó Erika a Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár tájékoztatót tartott a kormányablakról.

Sok minden szóba került, és a vájtfülűek meghallhatták az igazságot is.

Szabó Erika következetesen ügyintézési felületről beszél, miközben kifejti, hogy ez egy hosszú folyamat. Meg kell állapítani a védelmében, hogy nem gondoltuk, hogy ripsz-ropsz mindent egy helyen lehet elintézni. Az azonban amit mondott nem ügyintézési felület. Egy jól kiképzett csapatról beszél, aki tájékoztatást ad arról, hogy mit? hol? lehet intézni. Magyarul 29 információs központot hoznak létre, ahol elkezdődik az ügyfél kanosszajárása. Igazából a naivak itt kezdik a sorban állást. Röpke várakozás után megmondják, hogy hova menj sorba állni.

Ezzel kapcsolatban azért eldobtam egy kicsit a hajam. Ezekre a front-office állásokra gyakorlatilag osztály-vezető besorolásnak megfelelő végzettségű és képzettségű embereket kerestek. Erről már írtam egyszer, ezért nem ragoznám igazán. Valakik nagyon jó pénzért kiképezték őket. Mire? Arra, hogy az internetet használva gondolkozzanak az ügyfél helyett. A kormányablakban ugyanis most csak információt adnak. Olyat, amit egy szakközépiskolás is kettő és fél perc alatt megtalál a neten. Ezért kiemelt fizetést, ami még így sem üti meg a bányászbéka seggét sem. Szabó Erika a közigazgatás szemléletváltásáról beszél, ilyeneket mond, hogy elmagyarázzák a dolgozónak, hogy ő tulajdonképpen szolgál, és XXI. Századi módon mosolyogva és kedvesen bánik az ügyféllel. Úgy kell mosolyogni, hogy az ügyfél ne hallja a fogak csikorgását, mert a munka végzés díjazása nem áll arányban az elvárt feladatokkal. A szolgaság tehát összeáll, mert rabszolgának érzi magát az ember az ablak belső oldalán.

Beszélt az ügyféltérről is, ami szintén üti az ember fülét, ha arról beszélnek, hogy takarékos állam. Most a kormányablakok mindenféle „szedett-vedett” helyen lesznek elhelyezve, mint valami mostohagyerekek. Ott, ahol éppen helyet találta, de! Itt a lényeg és a takarékoskodás! 2013-ra, mire ennek a rendszernek a tényleges feladatoknak is meg kell felelni, tehát elindul a valódi egyablakos ügyintézés, új tágas ügyfélterek lesznek kialakítva. Egy nagycsomó pénzt fognak kifizetni, pont a ciklus végére. Valaki ismét nagyot fog szakítani.

Obersovszky Péter próbált alákérdezni, de olyan vérlázító baromságot mondott, hogy rögtön kinyílt a kalasnyikov a zsebemben. Azt találta kérdezni, hogy most megszűnik a „hivatal packázása?”. Persze az államtitkár asszony megígérte, hogy megszűnik. Mi mást mondhatott volna. Obersovszky Úr meg nem tudja, hogy a hivatalokban valamit végrehajtanak. Azt a rengeteg baromságot, amit az Országgyűlés törvénykezés címén művel. A közhivatalok ugyanis csak végrehajtói a jogszabályoknak. Semmi több. A jogszabályok viszont elvárják a merev magatartást. Az ügyintéző, különösen aki az ablakban ül, a legkevésbé sem tehet róla.

süti beállítások módosítása