Ki az ügyesebb?

Címkék: vélemény politika közélet

2010.12.05. 14:06

                               Amerika két legkeresettebb embere. Mindkettőhöz komoly gazdasági és politikai érdekek fűződnek. Mégis! Mekyikük lesz az ügyesebb? Melyik kerül később rendőrkézre?

A kérdés több szempontból is érdekes.

A mai világban, mikor a műholdas felderítés olyan szinten van, hogy az űrből a búza tőszámát is meg tudják mondani, szálanként, évek óta nem találják Bin Ladent. Igaz, hogy a "terrorista kártya" nem játszható ki, ha megvan a főbűnös. Nem lesz mire hivatkozni, ha elfogják. Az alvezérei biztosan folytatnák a harcot, de az már nem olyan. Csökken a fegyverlobby bevétele, nő a munkanélküliség. Nem lesz szükség annyi katonára, a költségvetésben nem lehet hivatkozni a terrorizmusra, mikor plussz forrásokat kérnek. És parsze nem lehet mivel rettegésben tartani a népet. Kell az ellenségkép.

A másik személy Julian Assange a Wkikleaks portál alapítója még nem olyan régóta űzött vad. Érdekes módon mégis közelebb van az elfogáshoz, mint Bin Laden. Szinte érthetetlen. Ha elfogják rögtön felvetődik a kérdés, hogy a másik miért nincs meg. Ő igazából a politikusok rémálma, hiszen olyan dolgokat ad közre, amik felnyithatják az emberek szemét, és persze teljesen hiteltelenné teszi a mostani politikusi gárdát. Annak ellenére, hogy ők is mindent elkövetnek azért, hogy hiteltelenek legyenek az emberek mégis hisznek nekik. De egy jól tálalt, összesküvés-elméletnek tűnő kiszivárogtatás akkor is károsan hat rájuk nézve, ha semmivel több nincs benne, mint ami egy sima sajtótájékoztatón elhangzik. Az emberek szeretik a titkos, vagy titkosnak tűnő kiszivárogtatásokat.

A politikai elit reakciója is érdekes Assagne tevékenységével kapcsolatban. Ha nem reagálnának semmit, egy-két hét alatt elülne a botrány, hiszen inkább hoax szinezete lenne a dolgoknak, mimt valóságalapja. Így viszont mindenki elhiszi, hogy szóról-szóra igaz ami megjelent, és hát "Nem zörög a haraszt.....".

Az is érdekes, hogy a titkosszolgálat még nem tüntette el nyomtalanul. Aki bújkál, az egyedül van. Minél kevesebben tudják. hogy hol tartózkodik, annál nagyobb a túlélési esélye, viszont annál kevesebb embernek hiányzik. Csendben is elintézhették volna, ahogy szokták.

Melyikük lesz az ügyesebb? Hamarosan kiderül. Szerintem Bin Laden. Őt már évek óta "nem találják".

süti beállítások módosítása