Mindenki nyugodjon meg! Nem kell izgulni a jövő miatt. A bele vetett hitünket újra és újra próbára teszi a miniszterelnök a bejelentéseivel, de akkor sincs min aggódni. Másnapra vagy harmadnapra megszületik a megnyugtató megoldás. Vége a fanyalgásnak.

Most is mindenki felkapta a fejét, hogy a kormány egyszerűen el akarja lopni a magánnyugdíj-pénztárba befizetett pénzünket. A bennfenteseken kívül mindenki ezt mondta, ellenzék, elemzők, pénzügyi és gazdasági szakemberek egyaránt. A bátrabbak már azt is megkockáztatták, hogy "Na, eddig úgysem mer elmenni Orbán Viktor!"

Ismét bebizonyította, hogy a baj velünk van. Nem értjük a szándékait, vagy szándékosan félremagyarázzuk.

Ismét átvágta a Gorduszi csomót. Nem kell aggódnunk, hogy nem lesz nyugdíjunk. Lesz! Feltéve, ha megérjük. Ez viszont már csak áttételesen múlik rajtuk.

Orbán Viktor kinevezte "nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott"-nak Selmeczi Gabriellát. Máris jobban érzem magam! A fő feladat, hogy megvizsgálja, milyen károk érték a magánnyugdíj-pénztári tagokat az elmúlt években. Érdekes helyzet, hiszen a tagokat gyakorlatilag a jogszabály kényszerítette bele a helyzetbe. Magyarul az állam. A magánnyugdíj-pénztárak a pénzt jobbára magyar állampapírba fektették. Igaz, hogy megkérdezték, mibe tegyék a kis vagyonkámat, és felhívták a figyelmemet a kockázatra. A legkisebb kockázati tényezőt az állampapír jelentette. Most kiderült, hogy az állampapír szart sem ér, mert ha érne, akkor nem lenne veszteséges a befektetés.

A nyilatkozatokból kiderül, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőket kártalanítják. Az viszont nem derül ki, hogy azért az elmaradt haszonért amit az elmúlt évek veszteségei okoznak, vagy azért amit az át nem utalt és meg nem forgatott pénz okoz.

Az elsőnek nem sok értelme van, mert a magán-nyugdíjpénztárba befizetett összegek olyan hosszútávú befektetések, akik kikompenzálnák a következő tíz-húsz évben a mostani egy-két év veszteségét.

A másodiknak azért nincs értelme, mert akkor hibádzik a kommunikáció. Ha nem éri meg a magánnyugdíj-pénztári befizetés, mert veszteséges, viszont az állami nem, akkor ha átlépek nem ér kár. Ha mégis kár ér, akkor miről beszélünk? Mitől van nagyobb biztonságban az államnál a pénzem, mint egy befektetési alapban?

Kissé homályos az egész, de én nyugodt vagyok, mert Selmeczi Gabriella majd vigyáz a kis nyugdíjamra, amire a mai tendencia szerint még legalább 25-30 évet kell várnom.

süti beállítások módosítása