Icike-picike ellentmondás

2010.10.15. 20:09

Navracsics Tibor, 2010. október 8.:

- Arról lehetett olvasni, hogy csökkentik a köztisztviselők számát, ugyanakkor a közelmúltban tartottak egy rendezvényt, ahol fiatal diplomásokkal ismertették meg a köztisztviselői pályát. Nincs ebben ellentmondás?

- Nincs, mert semmiféle döntés nem született arról, hogy kevesebb kormánytisztviselő legyen a jövőben. Alaposan meg kell fontolni egy ilyen lépést, hiszen ha lényegesen csökkentjük a létszámot, akkor azt is vállalnunk kell, hogy esetleg az állam kevesebb feladatot tud ellátni. A struktúra átszervezése folyamán a körülbelüli létszám is eldől. Ma a minisztériumokban körülbelül hatezer ember dolgozik, míg az összes köztisztviselő száma mintegy hatvanötezer fő, vagyis a minisztériumi létszám például jelenleg kifejezetten alacsonynak mondható. Az pedig, hogy nyitunk a fiatalok előtt, természetes folyamat, hiszen véleményem szerint fontos, hogy legyen jó, képzett és gyakorlattal rendelkező utánpótlás.

(fidesz.hu)

2010. október 12.

Fűnyíróelvű létszámcsökkentést tervez a közszférában a kormány

A költségek általános, 5 százalékos csökkentését, a foglalkoztatotti létszám kötelező 5 százalékos, a háttérszervezeteknél pedig 10 százalékos csökkentését írná elő kormány a költségvetési szervek számára.

Erről számolt be tegnap a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a költségvetési szervek 2011. évi gazdálkodásának tervezésére vonatkozó kormányzati köriratra hivatkozva.

A több ezer álláshely megszüntetését eredményező, „fűnyíróelvű” létszámcsökkentési szándékot a szakszervezet a 2011. évi költségvetés szűk mozgásterének tudatában is felelőtlennek és megalapozatlannak tekinti, még a tervezés szintjén is.

Szerző: VG

A valóságban pedig: az idei évre vonatkozó létszám leépítési számkeretet hétfőn kapták meg a szervek, mert a kéthónapos felmondási idő miatt legkésőbb november 1-én meg kell tudnia az "áldozatoknak" a döntést. Január 1-n ugyanis már a csökkentett létszámból kell teljesíteni a cikkben szereplő 5-10%-ot.

Navracsics Tibor az önkormányzati választások előtt is csak átszervezésről beszélt. Ezt a szokását átmentette azutánra is, csak a valóság mást mutat. Már a kormányhivatalok szervezésének kezdetén sem stimmelt a matek, hiszen 1000 fő körüli létszámra tervezik megyénként a "gigahivatalt". Ez 20 000 ember, 19 megye+ a Főváros. A be nem integrált szervek még plussz 10 000 ember. Ez 30 000 kormánytisztviselő, (mert a ködösítés miatt direkt összemossák a köztisztviselőt a közalkalmazottat és a kormánytisztviselőt). A kormánytisztviselői törvény megalkotásakor nagyjából 40 000 kormánytisztviselőről szóltak a híradások, ma Navracsics Tibor szerint 65 000 van. A negyvenezres létszámnál is 25% hibádzik, ami 10 000 ember, hatvanötezernél ez már nagyon ijesztő szám.

A beígért kormányablakhoz is kiírták a pályázatot. A helyek 2/3-át már meglévő, 1/3-át pedig pályakezdőkkel akarják feltölteni. A leépítés státuszelvonással jár, ami azt jelenti, hogy a hely teljesen megszűnik. Ha a gazdasági minisztérium által beígért bértömeggazdálkodásra átállítják a közszférát, akkor még több ember kerül az utcára, mert a kormányablakba diplomás, nyelveket beszélő, tehát "drága" embereket keresnek. Az olcsó, de a közigazgatást jelenleg ténylegesen a hátán vivő középfokú végzettségű, esetleg 10-15 éves gyakorlattal rendelkezőeket pedig elküldik, mert kell a "frisshúsnak" a bértömeg.

Van egy kis ellentmondás a kommunikációban.

süti beállítások módosítása