"A válsághelyzetben, amíg ki nem jutunk a gödörből, azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány szerdai, Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén.

Aztán valami olyasmi hangzott el, hogy ebben a kérdésben a Jobbik tőlem balra áll.

Vagy nem ez hangzott el, de ha végigfutjuk a dicsőséges tavaszi hadjárat előtti Jobbikos retorikát, abban bizony ezek voltak az első számú kampányfogások.

Több mint 160 milliárd forintot fog beszedni a kormány a következő három évben a távközlési és enerigacégektől, valamint a kereskedelmi láncoktól...

Az energiaszektorban beköszöntött a Robin Hood a négyzeten, de multinacionális kereskedelmi láncok is kapnak. Arról nem beszélt, mert gondolom csak a hallgatóság értette volna, a tv nézők sokasága nem, hogy ezzel közelítünk egy kicsit az egyenlő esélyű verseny felé. Ha a multi is közel annyit fizet, mint egy szimpla magyar vállalkozás, akkor esélyesebb a magyar vállalkozás is. Kis marketinggel el lehet érni, hogy az ugyanolyan árfekvésű termékből a magyart vegye a nép. Főleg a kereskedelmi láncok által forgalmazott élelmiszerre gondolok.

A beszédben még elhangzott a nyugdíjkassza felülvizsgálata is. Érdekes, hogy Matolcsy György is meghallgatta Orbán Viktort. Ma már nem úgy kommentálta a dolgokat, ahogy elképzelte a hallgatóság. Olyan marhaságokat mondott, hogy maga sem hiszi el. Remélem visszaolvasta valamelyik médiumon. Az idén novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket, ezzel havonta 30 milliárd forintot takarítva meg.

Azért is szükség van erre a lépésre, mert szerintünk a jövő nyugdíjasainak pénze sokkal nagyobb biztonságban van az államnál, mint a kötelező kasszáknál.

Következő mondat:

"A nyugdíjkasszáknak utalt pénzek állami rendszerbe irányítására - az első és második akcióterv egyéb lépései mellett - azért van szükség, hogy betömjük a költségvetésben keletkezett lyukat és tartsuk a 3,8 százalékos idei és 3 százalékos jövő évi hiánycélt"

Matolcsy szerint a jövő évi átirányítás a strukturális áttörések finanszírozását is szolgálja, és az államot tehermentesítik.

Magyarul elköltik ezt a pénzt. Tényleg nagyobb biztonságban van! Otthon a dunyhába varrva, nem ám az államra bízva.

A jövő elkezdődött, mondták a tavasszal. Hát tényleg. Kicsit sötét, kicsit homályos, de a miénk! Sajnos!

süti beállítások módosítása