Végre megtörtént a rendszerváltás. Komolyan mondom.

Egyébként nem lenne magyarázat Kósa Lajos tegnapi nyilatkozatára:

A Fidesz képtelenségnek tartja az MSZP-kampányban hangsúlyozott önkormányzati ellensúly fogalmát. Magyarország berendezkedése ugyanis nem ezen alapul.

(kecskemétilapok.hu)

Ezek szerint bárki, mármint aki nem a Fidesz és holdudvara színeiben indul, bármilyen eredményt ér el ezen az önkormányzati választáson, nem lehet ellensúlya a jelenlegi kormánynak.

A rendszerváltás azért történhetett meg, mert 2006-ban a Fidesz kommunikációja még az volt, hogy

Elsöprő ellenzéki győzelem vidéken

A megyei közgyűlésekben mindenütt a Fidesz és szövetségesei listája nyert a vasárnapi választásokon. Jelentősen előretört az ellenzék a megyei jogú városokban is, ahol eddig MSZP-s vagy SZDSZ-es polgármester irányított, most fideszes győzelem született. A 23 megyei jogú városból 15-ben az ellenzék jelöltjét választották meg polgármesternek, és csak 7-nek lesz kormánypárti vezetője. A fővárosban Demszky Gábor (SZDSZ-MSZP) megőrizte főpolgármesteri posztját, 13 kerületben a koalíció, 8-ban a Fidesz, 2-ben független jelölt szerzett polgármesteri pozíciót. A 10 ezer lakos feletti településeken az ellenzék 61, a koalíció 37, független 21 polgármesteri helyet szerzett. A 10 ezernél kisebb lélekszámú településeken 165:105 az ellenzék-kormánypárt arány.

(fidesz.hu)

Budapest, 2006. október 5.


Orbán Viktor sajtótájékoztatója elején leszögezte: semmi sem lesz már olyan a magyar politikában, Magyarországon, mint október elseje előtt volt. "Az igazság és az őszinteség iránti vágy történelmi győzelmet aratott. Ennek kell a következő napokban, hetekben érvényt szereznünk", tette hozzá a pártelnök. Elmondta még, hogy az országban kialakult erkölcsi, gazdasági és politikai válságért a felelősség Gyurcsány Ferencé és a kormányé. Orbán Viktor szerint érvényt kell szerezni annak, hogy a helyhatósági választásokon az emberek lényegében leváltották Gyurcsány Ferencet. Hozzátette, hogy az MSZP azzal, hogy nem menesztette Gyurcsány Ferencet (tehát figyelmen kívül hagyta Sólyom László szavait), csapdába zárta az országot, és fel akarja áldozni Magyarország jövőjét egy hazug politikusért, amelyet a pártelnök értelmetlen és káros magatartásnak nevezett.

A Fidesz elnöke úgy vélte: Gyurcsány Ferenc nem hallgat az emberekre, az emberek pedig nem hallgatnak a kormányfőre, "ami nem vezet sehova. Támogatottság hiányában semmilyen programot nem lehet végrehajtani, főleg nem reformot"

(2001-2006.orbanviktor.hu)

2006-ban az önkormányzati választások eredménye már majdnem megközelítette az eufórikus "fülkeforradalmat". Legalábbis a Magyarországra gyakorolt hatását így értékelték akkor.

Megint kapok a pofámra, de nem tudom megállni, hogy ugyanazok az emberek, ugyanarról teljesen mást mondanak. Kisebb időeltolódással. Mikor higgyem el? Akkor vagy most?

süti beállítások módosítása