2010. szeptember 4. Magyarország. Somogy megye. Kötcse.

Megszületett a régen várt, vagy az elemzők által sokat emlegetett Orbán féle őszödi beszéd.

Lehet, hogy reggel Viktor fején is átsuhant egy kósza gondolat, mikor meglátta az autópályán a lehajtó nevét. Az M7-ről ugyanis az őszödi lehajtónál kell lejönni, ha Kötcsére akar menni az ember.

Nem volt durva és káromkodó kifejezésmód. Nem volt "Elkúrtuk!", meg "Kurva ország!". A mondanivaló viszont hasonló döbbenetet okozott a hallgatóságban. Talán most szembesültek azzal, hogy mivel is bízta meg őket a dicsőséges "fülke-forradalom" népe.

Még maga Orbán Viktor is meglepődött:

"Életünk legnagyobbb kihívása előtt állunk, utópiák helyett valóságra épülő politikát kell érvényre juttatnunk."

Meglepő, hogy még mindíg csak előtte állunk. Mit tettek akkor az elmúlt 100 napban? Eddig utópiák mentén ment a kormányzás? A valóság még csak most fog kezdődni?

Az egyik legfőbb feladatnak azt jelölte ki a Miniszterelnök Úr, hogy a középosztály és az "alacsony státuszúak" (de szépen fogalmazta meg a nyomorgók millióit) közötti szövetséget kell megőrizni. Nem tudom, hogy részletezte-e a módokat, mert erről nem szólnak a híradások, de ennek ugye két módja van.

Az egyik, az alacsony rétegek számára biztosítani kell a felemelkedést. Vagy legalábbis elhúzni előttük a mézesmadzagot, hogy mindez lehetséges. Ide ugye adni kell. Ehhez valahonnan el kell venni. Elvenni a középosztálytól lehet, de ezt nem használhatja a felemelkedésre, mert ezt az összeget a hitelek törlesztéstésére kell fordítania, hogy kijöjjünk az adósságcsapdából.

A másik a középosztály további nyúzása, talán már a nyolcadik bőr. Ha az "Azt a lovat ütik amelyik húz" elvet követi, akkor ez fog bekövetkezni. Ebben azért benne van a cérna elszakadásának veszélye. Ez veszélyesebb megnyilvánulásokat fog eredményezni, mint a 2006 őszi események, mert ott nem a középosztály verte a tam-tamot. Ők még otthon maradtak, mert még volt mit félteni. Ha nekik sem lesz, és összérnek az "alacsony státuszúakkal", akkor lesz igazi balhé.

Az még elgondolkoztató, hogy Orbán Viktor jómódú középosztályról beszélt. Ez ugye nem létezhetne, ha a Fidesz eddigi rettorikája igaz lenne, hiszen az előző nyolc évben minden lerombolásra került. Csak a középosztály gazdagodott? Akkor ezt a középosztályt most duplán meg kell nyerni, hogy ki lehessen zsigerelni. Elgonolkodtató.

Nehéz idők jönnek, és ezt végre félig nyilvánosan felvállalta Orbán. Vége a "kolbászból lesz a kerítés" időszaknak, mert még a malacokat sem sikerült megszülni, amit majd le kell vágni. Kemény idők jönnek, és nehéz lesz elhitetni a kivéreztetett országgal, hogy már csak azt kell kibirni, míg a csontvelő újra termel, mert a csapolás még nem fejeződött be.

Hát szerintem ettől sikerült őszödiesre ez a kötcsei beszéd.

Egy haszna volt. Nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk.

süti beállítások módosítása