Életpálya modell

Címkék: vélemény politika közélet

2010.08.26. 13:02

Hoffmann: Kidolgozzák a pedagógus életpályamodellt
2010. augusztus 26. 11:40
 

 
MNO - PL
A tervek szerint a következő tanévben kidolgozzák és elindulhat a pedagógus életpályamodell – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Kiemelte: az a cél, hogy kiszámíthatóvá és biztonságosabbá tegyék a pedagógusok életkörülményeit. Garantálni kell, hogy a pedagógusok bére elérje, illetve meg is haladja az értelmiségi átlagbért – fűzte hozzá.

Beszélt arról, hogy csökkenteni szeretnék a tananyag mennyiségét, s ezzel párhuzamosan differenciálják az iskolák profilját.

A poszt csak amiatt született, mert ilyen életpálya modellel már egyszer találkoztunk. Ráadásul a Fidesz előző országlása alatt.

A 2001. évi XXXVI. törvényről - melyben a köztisztviselői életpálya a végleges formáját elnyerte - elmondható, hogy megteremtette az egyensúlyt a köztisztviselőkkel szembeni elvárások és az erkölcsi, anyagi megbecsülésük között.

Az akkori életpálya modell nem csak a pénzügyi kérdéseket rendezte, hanem a munkahely biztonságát is. (Arról most ne nagyon nyissunk vitát, hogy azóta nem változott jelentősen az alap, aminek a szorzóját tekintjük a köztisztviselői fizetésnek, tehát történelmi bérük van a közszolgáknak, mert az egy másik poszt témája lehetne.) A normál leépítési metódusokat leszámítva nem lehetett indoklás nélkül elküldeni a köztisztviselőt. Ez azért nagy biztonságot jelentett. Na ezt az életpálya modellt vágták pofon most a nyáron a 2010. évi LVIII. törvény a kormánytisztviselők jogállásáról című rettenettel.

Ha a pedagógusi életpálya modell kidolgozása után 8-10 évvel szintén születik majd egy olyan törvény, ami leveszi a kezét az őket szolgáló dolgozókról, akkor már most nincs értelme elhúzni a mézesmadzagot előttük. Tudom én, hogy kell a pedagógus társadalom szavazata is az önkormányzati választásokon, de könnyen két szék közül a földre ülhetnek.

Az értelmiségi átlagbérnél meg már most többet keresnek a pedagógusok, úgyhogy az már csak egy lufi.

süti beállítások módosítása