A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 71/A§-a kimondja, hogy minden év július 1-e a Köztisztviselők Napja.

A törvénybe ezt a kitételt az előző Orbán kormány szavazta meg, mert már akkor is elég sanyarú sorsuk volt a köztisztviselőknek. Gyakorlatilag a tényleges munkavégzők szarért-hugyért szolgálták ki a mindenkori kormányzatot. A lojalitást persze elvárták, és várják most is.

Az idei július 1-e az utolsó köztisztviselői nap, hiszen hétfőtől hatályba lép a kormánytisztviselői törvény, ami az igazi feketeleves. Az igazi, a kormányzat működését biztosító szakember-gárda ezentúl ki van szolgálatatva a mindenkori politika kénye-kedvének. Az egész törvényt azért az egy mondatért kerítették körül, hogy indoklás nélkül elküldhető legyen bárki a közszférából, aki nem arra hajlik, amerre ők gondolják. Ez magas-politikai szinten eddig is így működött, de most az utolsó ügyintéző feje felett ugyanúgy lóg Damoklész kardja, mint a politikai ejtőernyős banda feje felett.

Az idei "ünnep" inkább gyászmise, mert amit Orbán adott, azt most el is veszi. Már nem érzi szükségességét a szakember-gárdának. A 2/3 birtokában és tudatában az az érzése van, hogy meg tud oldani mindent. Legyen igaza, de kötve hiszem, hogy az utcáról berángatott újkrumplik tudják azt, amit azok a régi motorosok, aki mindenféle megszorítások és elvonások közepette is megpróbálták a legjobb színvonalon ellátni azt a feladatot, amit sokszor a törvényhozók sem tudtak egyértelműen megfogalmazni. Állták az ügyfelek rohamát és szidalmait, akkor is mikor tudták, hogy ők csak a végrehajtói annak a baromságtömegnek, amit a T. országgyűlés a nyakukba zúdít.

Azért minden köztisztviselőnek kellemes időtöltést kívánok erre az utolsó napra, mert hétfőtől tényleg másképp kel fel a nap.

Viktor megmondta.

süti beállítások módosítása