Ha a földtörvény módosítása olyan formán valósul meg, ahogy a lakossági fórumon elhangzott Fazekas Sándor szájából, akkor jó lesz öcsi-sógor-komának lenni.

A tervezet szerint a Magyar Államnak lesz elővásárlási joga mindenki előtt a termőföld adásvételénél. Ez több szempontból is érdekes fejlemény.

A sokat hangoztatott birtokrendezést teljesen lehetetlenné teszi, hiszen az Európai Unióban teljesen ismeretlen "osztatlan közös" tulajdonokba nem a társtulajdonos tud még vásárolni, esetlegesen ezzel megszüntetve a jogi anomáliát, hanem koncként a nyakába kapja a Magyar Államot. Aki bármilyen üzlet folytán kapcsolatba került a Magyar Államot képviselő bármilyen szervvel (KVI, NFA, MNV Zrt), az tisztában van azzal, hogy a nagy test rettenetesen lassan mozdul. Bármilyen nyilatkozat kicsikarása hónapokba kerül. Egy pályázatnál például végzetes lehet a beadási határidő miatt.

A PTK-val és a szabad versennyel való összeférhetetlenségről már ne is beszéljünk. Ha kiköti a Magyar Állam kizárólagosságát, megfogja rendesen az amúgy is stagnáló piacot. A "zsebszerződés" és egyéb ilyen jellegű politikai lózungok csak hangzatos jelszavak. Zsebszerződés egyszerűen nem létezik. A külföldiek tulajdonában továbbra sincs jelentős mennyiségű termőföld. Az általuk művelt, de magyar tulajdonban lévő termőföld mennyisége jelentős, de ez akkor is magyat tulajdonban van. Ezt a politikusok is ugyanúgy tudják, mint mindenki, aki egy kicsit is foglalkozik a témával. Természetesen a hosszútávú művelés lehetőségét bebiztosították maguknak, de a magyar jogszabályok betartásával.

A legérdekesebb része az, hogy a Magyar Állam az így megszerzett termőföldet a fiatal gazdálkodóknak és a már termelő gazdálkodóknak adná BÉRBE. Ezzel jelentősen csökkentené a termőföld értékét, hiszen a máséra nem vigyáz annyira a gazda, főleg, ha bizonytalan a további bérlet lehetősége. A bérleti díj sem lehet alacsony, mert letörné a piacot, ellehetetlenítené azokat a kisembereket, akik a bérleti díjból élnek. Magas bérleti díjnál, ami szükséges, hogy megteremtse a fedezetet a vásárláshoz saját magának, meg nem éri meg kivenni, mert nem marad rajta semmi. Persze a holdudvarhoz tartozó gazdálkodók kedvezőbb feltételekel is földhöz juthatnak, csak akkor titkosítani kell az egyébként nyilvános pályázati eredményeket.

Ebben a formában csak lózung az egész, és semmilyen hosszútávú hatástanulmány nem készülhetett ennek alátámasztására. Elsőre meggondolatlan, választási kampány ízű hablaty az egész, mindenféle racionális gondolkozást mellőzve. Még jó, hogy erre nem ugranak a tőzsdék.

süti beállítások módosítása