Ha ez átmegy, akkor már megérte oda tenni az x-et.

A bírság kiszabásában való érdekeltségének megszüntetése érdekében a hatóságok ne használhassák fel működési és egyéb költségeikre a kis- és középvállalkozásokkal szemben kiszabott bírságot – kezdeményezi a kis- és középvállalkozásokról (kkv), fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosításáról csütörtökön benyújtott indítványában a fideszes Szatmáry Kristóf.

Ez már tényleg előrevetít egy szemléletváltást, és nem mellékesen teljesen át kell alakítani hozzá a közigazgatást is. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy az államigazgatási szervekből, az önfenntartáson felül, nettó költségvetési befizetőt csináltak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy olyan állami vállalkozást működtettek, ahol megmondták, mit? mennyiért? mennyi emberrel? mennyi fizetésért? csinálhatsz. Különféle törvényi felhatalmazásokkal létrehoztak egy olyan államigazgatást, aminek a célja a bevételek folyamatos növelése volt. Bármilyen áron. Ha az ügyfél nem jön be, és nem veszi meg a szolgáltatást, akkor a hivatal megy az ügyfélhez és jól megbünteti. Nem egy olyan esetről tud mindenki, mikor előre el volt döntve, hogy a hatóság mennyire fog megbüntetni, mert elő volt írva az ügyintézőnek, hogy estére mennyi "bevételt" kell termelni.

A fenti idézetben szereplő jogszabály tervezet részletes ismerete nélkül kijelenhető, hogy nagyon nagy változásokat fog generálni. Először is elérhetővé válik az előző kormányzat által annyiszor hangoztatott "szolgáltató állam". Ez egy igen hangzatos jelszó volt a zászlón, de semmi több. A bevételorientált államigazgatás antagonisztikus ellentétben áll a szolgáltató állammal. A közszolga végre tényleg szolgáltathat és nem mumusként kell viselkednie. Igazából ügyfélbarátként sem tudott eddig viselkedni, hiszen a vezetői elvárás a bevétel növelése volt.

Az elosztási rendszereket is át kell alakítani, mert az így kieső bevételt valahonnan el kell juttatni a hivatalokba. A hivataloknak működnie kell, mert a feladatokat előírja a törvény, csak a feltételeket is biztosítani kell hozzá. Pénz, paripát, fegyvert. Elvileg az adóbevételek növekedése meg fogja hozni az így kieső pénzt. A jobban termelő kkv több adót fog befizetni, tehát a gazdaság növekedhet, és hosszú távon mindenki jól jár.

Egyszer még a hivatalok munkájával elégedett ügyfelekkel is lehet majd találkozni. Valamikor a távoli jövőben.

süti beállítások módosítása