2010

Címkék: vélemény politika közélet

2010.01.01. 14:23

Ismét elérkeztünk egy kerek évszámhoz és megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy megint tíz évvel öregebbek vagyunk. Igen, tíz évvel. A sokat ígérő új évezred eddig egy nagy reccsenés volt. Valószinű, hogy a túlzott elvárások és a felfokozott várakozás miatt nem jött be minden számítása az embernek. A tipikusan magyar mentalitás miatt, ugye a "NEM csak a szépre emlékezem" típusú beállitottság és a jelenlegi körülmények között, jobbára a szar dolgok jutnak az ember eszébe.

Megnéztem Orbán Viktor újévi  köszöntőjét, amit te is megtehetsz itt.

Egy kerek hetven évvel ezelőtti bejelentés jutott eszembe róla. 1940-ben (igaz május 13-n), jé! egy újabb kerek évszám, Sir Winston Churchill kezdte így az angol Parlamentben a beszédét: "Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!"

Azért vannak bizonyos félelmeim, mert az ilyen jellegű bejelentések sok erőszakot hordoznak magukban. A jelenlegi féktelen rombolás egy féktelen és bosszúszomjas tombolásba fog átcsapni. Minden "forradalom" és "rendszerváltás" az előző garnitúra teljes kiirtását vonja maga után. A választások utáni időszak a térdig gázolunk a vérbe időszaka lesz, mert a vérszomjas tömeg ezt akarja látni. Ez a totális megújulás viszont olyan szakembereket is magával sodor, akik azért értik a dolgukat. Bár mindenki pótolható, de azért ez sem kerül kevés pénzbe.

A másik, ami miatt elegem van, hogy állandóan nekünk kell húzni a szíjon. Mindig nekünk kell újból felépíteni ezt az országot. Állandó culágerkedésre vagyunk itélve, tök mindegy merről fúj a szél. Nagypapáinknak és nagymamáinknak a háború utáni tényleges és totális újjáépítés jutott osztályrészül. Szó szerint a szarból építettek várat. Rá is mentek idő előtt.

A szüleinknek a szocializmus bástyáinak megerősítése jutott. Ők sem jártak sokkal jobban.

Nekünk a folyamatos Kőmives Kelemen szerepe jut. Csak asszony nincs a házba. Nekünk a folyamatos alapoktól való újjáépítés jut. Amit ma felhúzunk ellopják holnapra. És Orbán Viktor egy újab építkezés kezdetét ígéri nekünk. Nem kéne elvárni a kurva nagy lelkesedést.

süti beállítások módosítása