Végre valami olyan dologban vagyunk elsők Európában amire méltán büszkék lehetünk. Már akit érdekel a gyerekeink sorsa.

A Skóciában rendezett nemzeközi csillagász kongresszuson a magyar küldöttség benyújtotta az IDA felé a Zselici Csillagoségbolt-park pályázatát.

Ha minden jól megy, még ebben az évben elbírálják. Pozitív döntés esetén Észak-Amerika után Európában először a Zselicben lehet ilyen park.

Szerintem óriási jelentősége van, mind Magyarország megítélésében, mind tudományos, mind turisztikai szempontból.

Igazából egy pesti barátom története ébresztett rá, hogy ennek milyen jelentősége van a mai világban. Programozó és jött le hozzánk egy telepítésre. Többnapos munka révén szállást foglaltunk neki egy helyi szállodában, nem messze a várostól. Kissé hosszúra nyúlt munka után késő este ment a szállásra autóval. Megállt az úton és a felhőmentes eget bámulva rájött, hogy harminc éve gyakorlatilag még nem látta a csillagos eget ilyen tisztán. Azt mondta, hogy Budapesten az ég gyakorlatilag nem látható éjjel.

Nekünk, akik vidéken lakunk természetes az ég látványa, de a nagyvárosok lakóinak el kell jönni egy ilyen helyre, hogy lássák az eget. A fejlődés hatásai olyan dolgokat produkálnak, hogy már emiatt is rezervátumokat kell létrehozni a világban.

Magyarország, azon belül is a Zselici térség megtette ezirányban az első lépést. A következő már nem rajtunk múlik. A térségben lakó emberek és az önkormányzatok is megtesznek mindent annak az érdekében, hogy a fényszennyezés olyan alacsony szinten maradjon, ami nem veszélyezteti a címmel járó kötelezettségeket. Nekünk a sötétség hozza a pénz, amitől megláthatjuk az alagút végén a fényt. A nappali páratlan természeti adottsághoz most betársul az éjszakai is. A helyi embereknek, turisztikai és tudományos szakembereknek már csak a megfelő marketinget kell kitalálniuk és az üzlet beindulhat. Ez viszont csak és kizárólag rajtunk múlik.

süti beállítások módosítása