Leader

Címkék: vélemény politika közélet pénz

2009.08.14. 20:04

Beemelnék egy HVG-s cikket, mert ennek elovasása nélkül elég érthetetlen lenne a kommentem.

Hát olvassátok: http://hvg.hu/itthon/20090814_leader_moning_videkfejlesztes.aspx

Az egyik ilyen akciócsoport teljes születésénél részt vettem, mint aktív közreműködő. Egy nagy céget képviseltem, mert a LEADER akciócsoportokban részt vesz a civil, az önkormányzati és a vállalkozói szféra. Cirka második ülés után már megjegyeztem, hogy nehogy az történjen, hogy mi belerakunk egy nagycsomó szellemi tőkét, valamint időt, a többiek meg elteszik a pénzt. Olyan emberek, akik már láttak olyan embert, aki látott már LEADER-t azt mondták, hogy ez nem úgy működik, meg itt mindenről a közgyülés dönt, meg mi fogjuk helyben eldönteni, hogy ki és mire kap a pénzből.

Na első pofáraesés akkor történt, mikor a LEADER megalakuló ülésén úgy cirka 250-280 szervezet, önkormányzat, egyház, egyesület egyebek összejöttünk. Hát ennyi tagal egy normális közgyűlést nem lehet sem létrehozni, sem levezetni. Az egészet kb 30 ember hozta létre és próbálta elmagyarázni a maradék 250-nek. KATASZTRÓFA.

Második reccsenés, amikor ezek a csoportokat vezető és képviselő emberek azt szűrték le az egészből, hogy itt most aztán pénzeső lesz és végre megvalósulhat a falvak elmúlt évszázados összes álma. Volt olyan polgármester, aki az alakuló ülés végére elköltött gondolatban vagy százmilliót.

Ilyen közgyűlés soha többet nem volt.

Újabb érdekesség a pályázatok kiírása és a rövid benyújtási határidő. Persze mindez a lehető legrosszabb időpontban, kiírás október 18, benyújtás január 5. A kiírás mindjárt csúszott két hetet. Normális pályázatot úgy tudtunk összehozni határidőre, hogy az építésügyi hatósághoz január 5-n reggel adtuk be a terveket, amiket egész karácsonyban és szilveszterben készítettük.

Pályázati elbírló a helyi szint után, mert névlegesen a helyi szintnek is döntenie kellett, hogy belefér-e a vidékfejlesztési stratégiába az, amire benyújtották az emberek a pályázatokat, az MVH nevű sóhivatal.

Na innentől már kormányzati szinten dőltek el a dolgok és nem biztos, hogy a vidéknek legjobb pályázatok nyertek, hanem azok , akik a legtöbb visszaforgatást igérték. Természetesen csak zuhanyhíradóból lehet tudni, hogy ki nyert, mert egyetlen egy határozat sem született még meg.

Ja és a pénzügyi boríték csak ebben a két hónapban volt nyitva, mert a rendeletben meghirdetett tavasz, sőt mostmár az őszi benyújtási határidőt is eltörölték.

Közben egy gyűlésen, amikor a beszámolót ledarálták, a szokásos salátatörvény módon tényleg megszavaztatták maguknak a háromszázezer forintos fizetést, plussz telefon és autó.

És a mi LEADERünk is egy hatalmas irodaházat bérel a Takarékszövetkezettől, amit felújítottak vagy tízmillióból, és gereblyézi a vizet vagy tíz-tizenöt ember.

A LEADER vezetés és a kistérségi társulás meg folyamatosan egymás seggében van. A kistérség meg a kormánypártok alvóügynökeinek gyüjtőhelye, akik mint a polip mindenhol ottvannak.

Megy a rablás rendesen.

süti beállítások módosítása