mostmár nyíltan elkezdődött a helyezkedés a következő idényre. Kormánypárti csecsen nevelkedett, és az elmúlt időkben ebből magukat megszedett államtitkárok nyíltan nyilatkoznak a Magyar Hírlapban. Sőt, nyíltan szembeszállnak a saját kenyéradójukkal. És segget csinálnak a szájukból, úgy hogy elismerik.

Elkezdtek sírdogálni a földhivatalok sorsán. A válság által mélypontra tett ingatlanpiacra fogják, hogy nem úgy alakul a földhivatalok bevételi oldala, ahogy tervezték.

Igazából a hitelkihelyezés összeomlása okozta a bajt, mert az rántotta magával az ingatlan-piacot, de egy szakálamtitkárnak ezt ugye nem kell tudni. Még a végén úgy nézne ki, hogy ért valamihez. Akkor meg mit keresne ott. Idézném a megoldást a helyzetre:

 Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára: Szerinte ebben a helyzetben takarékossági intézkedések bevezetésére van szükség, illetve a bevételnövelés érdekében bővíteni kell a földhivatali szolgáltatásokat.

A takarékossági intézkedéseket már réges-régen bevezették. Annyira minimalizálva vannak a költségek, hogy néha a működést veszélyezteti.

Végre kimodták azt is, amit a szakmabeliek résgóta vártak:

Ma már szinte teljesen önfenntartó a földhivatalok működése, bár az állam néha az osztatlan közös tulajdonú földek esetében csepegtet megbízásokat a hivataloknak. A jelenlegi önfenntartó rendszer érdekessége, hogy a földhivatalok nem kapnak költségvetési támogatást, de a hivatali apparátus működése az állami fenntartású intézmények szabályai szerint történik. Mindez édeskevés a tavaly huszonkétmilliárd forintra tervezett, végül kis híján huszonhétmilliárd forintos forgalmat bonyolító földhivatalok költségvetésének. Az idei tervezett cél 24,6 milliárd forint, amely a jelenlegi tendenciák szerint teljesíthetetlennek tűnik. A földhivatalok 3-3,5 milliárd forintos mínuszra számítanak a kitűzött tervhez képest. A földhivataloknak emellett befizetési kötelezettségük is van, a tavalyi évben 2,5 milliárd forinttal járultak hozzá a büdzséhez, az idén azonban a tavalyi év rekorderedményein felbuzdulva a kabinet 3,7 milliárd forintra korrigálta az elvárt befizetést.

A földhivatalok 3 éve önfenntartók. Gyakorlatilag egy olyan vállalkozás, ahol felülről vezérlik, hogy mit mennyiért adhatsz, és hány ember mennyi fizetésért dolgozhat.

Ráadásul a nagyon hozzáértő, szintén szakállam-titkár Gőgös Zoltán tavaly novemberben(!), mikor már a válság kétszer lenullázta az országot, nyilatkozott, hogy a fenti idézetben tervezett bevételt könnyen kitermelhetik a földhivatalok, mert olyan mértékű informatikai fejlesztést hajtottak végre. Úgy látszik nem szóltak neki, hogy a pénzt az ügyfél hozza és nem úgy nyomtatjuk. Amikor már két hónapja állt a teljes bankszektor és semmiféle hitelezési folyamat nem volt szerte a világban, akkor a szakálam-titkár úr még nem tudta, hogy a bevételnek ebből kellene jönni. Képzeld le, ha nem szakállam, csak sima államtitkár lenne. A földhivatali szolgáltatásokat meg már csak akkor lehetne bővíteni, ha lenne hozzá ember is, mert bizony a vidéki hivatalokban már alig van ember. Sokszor a szabadságokat sem tudjuk kivenni. Mindenki mindenkinek a helyettese, mert akkora bürokrácia van, hogy minden lépést három embernek kell ellenőrizni.

 

Elkezdtek helyezkedni a patkányok és nem válogatnak az eszközökben.

süti beállítások módosítása