Vad

Címkék: jövő vélemény közélet félelem

2009.06.20. 16:40

Ma egy vadászattal és vadállománnyal kapcsolatos regionális konferencián vettem részt. Jobbára, mint megfigyelő, mert nem vagyok vadászember.

Mindenki síratta a méltán híres magyar gímszarvas (a képen ennek hímje látható) állományt, hogy a piaci alapokra helyezett apró vadásztársaságok nem hagyják "megérni" a bikát, hanem idejekorán kilövik. Másik mondatával persze kicsit üti az előzőt, hogy túl sok a vad, mert a területek eltartóképessége az intenzív mezőgazdasági termelés, és a szétaprózódó birtokszerkezet miatt érzékenyebb a vadkárra. Ma már a vadkár dönti el, hogy valaki képes vadgazdálkodásra a területen, vagy nem. A lényege az volt, hogy a jelenlegi vadgazdálkodási technológia visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar gímszarvas állományban. Ezzel úgy mindenki elvolt cirka másfél órát.

A konferencia végén a hallgatói hozzászólások között leltem fel a mai gyöngyszemet, melyet a saját véleményemmel és a vonatkozó jogszabállyal kiegészítve közzétennék. Remélem jó sokan olvassák majd, mert szerintem van min gondolkozni.

A hozzászóló felvetette, hogy 2011-ben lejár a külföldiek termőföld vásárlására kikötött moratórium.

Borzasztóan fontos mondat. Ma. 2009-ben.

Indok?

Idézek a törvényből:

1996. évi LV. Törvény

a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

 

3. § (1) A vadászati jog - mint vagyonértékű jog - a földtulajdonjog elválaszthatatlan részeként a vadászterületnek minősülő terület tulajdonosát illeti meg.

(2) Amennyiben vízfelület is része a vadászterületnek, a vadászati jog a meder tulajdonjogának elválaszthatatlan része

 

Tehát 2011. május 1. Vége a moratóriumnak. Az eddig kötött szerződések és a rengeteg várakozó ember fellélegezve elkezdi legalizálni az eddig befektetett tőkét. A magyar termőföld cirka 30%-a rögtön átmegy külföldi kézbe, és még legalább 10-15% az elkövetkező egy éven belül. A vagyonszerző a termőfölddel együtt, a hatályos jogszabály szerint viszi a vadászati jogot is. Itt nem csak arról van szó, hogy magyar vadászok tömege fogja szögre akasztani a puskát, mert nem lesz sem pénze, sem területe a vadászathoz, hanem ugyanezen törvény 9. §-ának rendelkezése is, miszerint:

A vad tulajdonjoga

9. § (1) A vad az állam tulajdonában van.

 (2) A vadászterületen elejtett, elfogott vad (ideértve annak trófeáját is), a hullatott agancs, a szárnyas vad jogszerűen gyűjtött tojása, az elhullott vad teteme a jogosult tulajdonába kerül. A más vadászterületről átváltott sebzett vad - a vadászatra jogosult hozzájárulásával - a sebzés helye szerinti jogosult tulajdonába kerül, ha - a vadászatra jogosult hozzájárulásával - utánkeresés során ejtik el vagy elhullottan fellelik.

Tehát, az amúgy is kivéreztetett magyar államot most még "le is vadásszák".

A T. Országgyűlésnek ilyen dolgokon is el kellene gondolkoznia, a víz- és erdővagyon módszeres elherdálása mellett.

A következő évtized közepére, mire várhatóan megszületne az unokám, már semmink sem marad.

Szerintem nagyon-nagyon elkeserítő!

süti beállítások módosítása