Azt hiszem, aki az elmúlt hetekben, hónapokban figyelte a híradásokat, az észre vette, hogy a törpe kezdi magát óriásnak érezni. Nem lehet rájuk mondani, hogy nem alulról építkeznek. Szép ügyesen lentről felfelé szétzilálták az oktatás minden szegmensét. Minden szinten beleszrtak a ventillátorba egy kicsit, nehogy valaki kimaradjon.

Kezdték az általános iskolákkal. Falusi iskolák tömkelegéneg bezárása, 7-8 éves gyerekek ingázásra kényszerítése. Elnézném, ahogy ők állnak télen a buszmegállóban -10 fokban a késő buszra várva, úgy este fél 6 felé. A megmaradt iskolák kezelői jogát pedig legtöbb helyen átjátszották a szakmailag nagyon megalapozott tudással rendelkező Kistérségi társulásoknak. Na ezek a társulások, melyek az Eu-s pénzek lenyúlására szakosodott léhűtők társasága, az tán elefánt a porcelánboltban effektussal szép lassan tönkreteszik az iskolákat. Ráadásul az önkormányzatok örömmel szabadultak meg ezeknek az intézményeknek a kezelői jogától, oly módon, hogy visszavehetik, ha a Kistérségi társulás is hozzájárul.

Hagyok egy kis időt erre az utolsó mondatra.

Na ezeknek a Kistérségi társulásoknak a vezetői mára igazi helyi kiskirályokká nőtték ki magukat, mert mindenféle pályázati pénz elbírálása náluk kezdődik. Ha ők azt mondják (,mert esetleg a pályázó ilyen-olyan módon nem feküdt le nekik), hogy ez a pályázat nem illeszkedik a helyi vidékfeejlesztési stratégiába, akkor hiába minden.

Következő lépésként nekimentek a 8 osztályos gimiknek. Nehogy már az általános iskolát túlélő esetlegesen jobb tanulóknak legyen már esélyük egy kicsit olyan helyre járni, ahol normális körülmények és színvonal várja. Esetleg még kinőne egy olyan gondolkozásra képes nemzedék aki eltiporná a törpék seregét, mint a svábbogarat.

Ma aztán feltették a koronát, nehogymá a felsőoktatás kimaradjon. Ma megpróbálják ledugni a Tisztelt Ház torkán a külföldi egyetemek akkkreditáció nélküli magyarországi működését. Ha ezt megszavazzák, onnantól kezdve az egyetemi, főiskolai oktatói kar is erősen felhígul, és a mostani, még elfogadható szintű oktatás a béka segge alá süllyed. A probléma ezzel csak az, hogy a gyerekeinknek esélye se lesz egy olyan diplomát szerezni, amit feltétel, és mindenféle különbözeti vizsgák nélkül bárhol a világban elfogadnak.

Kisebb vidéki iskolákban így is rettenetes állapotok uralkodnak. A 45 perces órából jó, ha 10-12 perc jut az effektív tudásátadásra, a többi idő fegyelmezés. Aki onnan kikerülve egy jobb városi szakközépbe bekerül az az első évben vért köp, mire felzárkózik.

Szóval a törpék jól elrendeznek minket. Ha véletlen megérnénk a nyugdíjat, a buták eljövendő serege nem fog termelni annyit, hogy nehogy éhenhaljunk.

süti beállítások módosítása