Svédek

Címkék: vélemény közélet cigány

2009.03.20. 17:36

Két jelentős esmény történt a héten Mohácson.

Az első: megérkeztek a gólyák.

A második: megérkeztek a svédek.

Az első megszokott dolog a Duna partján. Minden évben várják a helyiek,m ert ez jelzi számukra, hogy a Busójárás során nem hiába égették el a telet.

A második is kezd megszokott lenni, mert a kanadai-svéd-angol kisebbség kezd újra beszivárogni a város életébe.

Történt, hogy a gazdasági válság olyan mértéket öltött a szigetországban, hogy az angolok olyan munkákat is elvállalnak, amik eddig csak a vendégmunkások. Ebből kifolyólag egy nagycsomó embert elküldtek, akik hosszabb-rövidebb idő után. jobb nem lévén, hazajöttek. Nem csak kanadai-svéd-angol kisebbség, hanem a magyar munkavállalók többsége is. Csak ez nem hír.

A hír az, hogy a kisebbség is jobbnak látta hazajönni. Mindjárt lett is tv riport, meg a kisebbségi önkormányzat is lépett egy nagyot. Első hajeldobásom itt történt. Azt mondja a kisebbségi önkormányzat vezetője (ja elfelejtettem mondani, hogy cigány kisebbségi önkormányzat, nem a sváb, vagy a szerb, vagy a horvát), hogy az egyik képviselőtársát, természetesen az önkormányzat pénzén, elküldte Angliába, hogy tanulmányozza a történteket, és hogy milyen körülmények között éltek ott a munkások. Ezek szerint a kisebbségi önkormányzatnál nem hallottak még a válságról.

A másik, amit szintén ez az ember nyilatkozott, hogy a "Segély helyett munkát" programban fognak állást keresni szegény hazaszakadt embereknek. Hát akik kint dolgoztak gondolom összeszedtek egy kis tartalékot, amiből itthon azért elvegetálnak egy kicsit. Nem hiszem, hogy szarért hugyért dolgoznának itthon. Sőt remélem kiművelődtek annyira egy olyan demokráciában aminek múltja is van, hogy nem sokáig maradnak itthon, hanem újra elhúznak a szebb jövő reményében. Nekünk is jobb lenne, meg nekik is.

Igazából azokkal, akik hazajöttek nincs is bajom. Sőt. Ők legalább voltak olyan bátrak, hogy megpróbálták. Benne van a vérükbe a vándorlás, hát elmentek szerencsét próbálni. Nem rajtuk múlt, hogy nem jött be.

De az itthoni reakcióktól sokkot kaptam.

süti beállítások módosítása