Pártkatonák

Címkék: vélemény politika közélet döbbenet

2009.01.23. 19:31

Ma olvastam egy cikket a Magyar Hírlapban aminek a linkjét idetettem. Érdemes elolvasni az egész cikket, de van benne egy mondat ami aktuális a megfigyeléseimhez és a mai napon tapasztaltakhoz.

Link: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=158601

Az alábbi idézet a riportban szereplő Essősy Zsombor szájából hangzik el, aki a Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezetője:

Mennyire irányított felülről a támogatások elosztása?
– Leginkább a regionális operatív programoknál érezhető politikai befolyás. Azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy egyes esetekben jóval több pénzt igényelnek, mint amennyibe a beruházás kerül. Az egyedi projekteknél nehéz kiszűrni a visszaéléseket. Egy-egy esetben százmilliós eltérések lehetnek, ezekre nagyon oda kell figyelni az ellenőrzésekkor. Addig jó, amíg mi füleljük le a simliseket, nem Brüsszel, mert akkor vissza kell fizetni a támogatásokat.

Na. Hát szerintem nagyon irányított. Erre több jel is utal, melyet most megpróbálok összefoglalni. Lehet, hogy összeesküvés elméletnek tűnik, dehát ez van.

Mostanában divatos lett a kistérségi társulás, mely igazándiból a régi tanácsi járás fogalmának felel meg. Maga az egész társulási rendszer a szcialista kormányzás alatt kezdődött és rohamosan fejlődve az élet minden területén átvették az irányítást. A mi kistérségünknek egy olyan városban van a központja, ahol a szocialista polgármester országgyűlési képviselő is és Ő a kistérségi társulás vezetője. Erre mondta az egyik iskola igazgatónője egy szülői munkaközösségi ülésen tavaly, hogy "Milyen jó nekünk, hogy a polgármester Úr a kistérség vezetője is egyben és országgyűlési képviselő!" Mivel egyik anyuka sem hányta el magát ekkora benyalástól én sem szóltam egy szót sem, pedig annyira kurvára nem jó ez így. (Ugye minél központosabb egy hatalom, annál kevesebb a valódi kontroll.)

Na ezen kistérségi társulás a tavalyi év folyamán eszméletlen sebességgel kezdte átvenni a hatalmat az élet olyan etrületein ami hosszú távon ellehetetleníti mind a jövő nemzedéket, mind a rászorulókat.

Elsősorban olyan munkatársakkal töltötte fel a sorait, akik teljesen le lettek káderezve, hogy eléggé baloldaliak-e. Egyik ismerősömtől egy az egyben megkérdezték az interjún, hogy milyen kötödésű. Echte szocialista pártkatonákkal és alvóügynökkel van feltöltve az egész bagázs.

Az ő irányításuk alatt működik a közmunka-program. Mindíg szoktam látni a kistérségből beözönlő szerencsétlen rabszolgákat, akik a minimálbér töredékéért eladják magukat, mert nincs más lehetőségük arra, hogy életben tartsák a családjukat. (Érdekes, hogy ide nem Mercédesszel jönnek a cigányok szerződést kötni, bár igaz, hogy itt dolgozni is kell a pénzzért). Miután a rabszolgák hada nekik dolgozik jött a következő lépés.

Átvették az irányítást a város és a környező összes település oktatási intézménye felett. Olyan központosítási intézkedéseket vezettek be amire az 50-es évek óta nem volt példa. A hátrányos helyzetű vidéki iskolákat még lejjebb nyomják az iszapban. Ha nincs meg a megfelelő osztálylétszám, akkor megszüntetik az osztályt és a kijelölt iskola megfelelő osztályába kell járatni a gyerekeket. Két okból is veszélyes a dolog. Ugye a gyerek eddig sem a saját lakhelyén jár iskolába, esetenként tíz-tizenöt kilométert buszozik reggel fél hét hét között. Ha megszünik az osztálya, akkor ez húsz harminc kilométer is lehet. Ráadásul bekerül egy teljesen új közösségbe, új tanárokhoz, új kihívásokkal. Ez például hetedik nyolcadikban, pályaválasztás előtt igen érdekes mutatvány. Mind annak a gyereknek aki megy, mind annak akikhez megy. Ráadásul tegyük a szívünkre a kezünkket. Egy falusi iskolában még mindíg sokkal alacsonyabb az oktatás színvonala, mint egy városiban. Ez harminc évvel ezelőtt is így volt, most meg különösen így van. A falusi iskolában eleve több a deviánsnak számító gyerek, ráadásul a jó pedagógusok el tudnak helyezkedni a városi iskolákban, a maradék meg megy ki kínlódni vidékre.

Egy idő után a demográfiai mutatókat is nézve nem lesz meg mindenhol az osztálylétszám és akkor elkezdődik a kis falusi iskolák még intenzívebb kinyírása. Ráadásul egy központi igazgató van és mindenhol csak intézményvezetők erősen megnyírbált gazdasági és döntési jogkörökkel. Igazából annyira közponból osztják a pénzt, hogy hagyományos értelemben vett fejvadászatra sincs szükségük, hogy meglegyen a létszám, mert majd faluról úgyis feltöltik. Ez olyan mértékű minőségromlást fog eredményezni, amitől elveszti a jó hírét az iskola, a pedagógusok pedig el fogják veszteni azt a tüzet, amitől eddig nagyon nagyon jó volt az iskola.

Miután a jövő nemzedék felett átvették az uralmat jött a másik véglet.

A városban egy jól működő gondozási központ volt(!). Tavalyi évben afölött is átvette az irányítást a kistérségi társulás. Majd idei év január egytől egy megyeszékhelyi kht-nek átjátszották a központtot. Az új vezetés mindjárt elküldte a dolgozók 30%-t. A maradéknak a bérét levitte minimálbér közelébe és mindenkinek plussz feladatot kellett bevállani, úgyhogy az ápolók (köztük sok diplomás szakápoló is) takarítónő is egyben, a portás betegtologató és karbantartó is egyben). Ilyen munkanélküliségi mutató mellett mindenki bedugta a fejét a hurokba, mert negyven felett lehetetlen elhelyezkedni, főleg ha nő az illető.

Na tehát az öregek és a gyerekek kipipálva. Éljen a liberalizmus!

Most jön az a réteg aki még tudna kezdeni valamit.

Menet közben egy másik kistérséggel karöltve létrehoztak leadercsoportot. Ez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pénzlenyúló társasága. Elvileg minden civil, önkormányzati szervezet és vállalkozó tagja lehet. Jól hangzó igéretekkel odacsődítettek vagy 250 ilyen szervezetet. Na utoljára az Etelközben volt ekkora tömeg amit egyszerre kell kezelni. Mivel én is képviseltem egy nagyvállalkozót, így gyakorlatilag a születéstől résztvettem az egészben. A másidok ülés után már tisztán látszott, hogy egyesek ebben látják a megváltót és mindenféle hasztalan, de számukra előnyösnek tűnő ötlettel állnak elő. Na a sok eszkimó, kevés fóka szindróma hamarosan látható lett, főleg mikor többszörre sem lehetett döntésképes közgyűlést összehozni 250 fő részvételével. Második harmadik ilyen naggyűlés körül kezdtem hangot adni annak a véleményemnek, hogy mi, akik komolyan vesszük az egészet és egy nagycsomó szellemi és idő potenciált belerakunk, mi fogunk kiszorulni akkor mikor a tényleges pénzosztás lesz. Bár mondtam én olyat is, hogy ez a 250 ember fogja megszavazni, hogy a vezetőségben lévő 3-4 ember nyúlja le a pénz nagy részét és észre se vesszük, hogy mire szavazunk.

Na mindkettő bejött. A második az olyan formában, hogy októberben megjelent a leaderekről egy jogszabály, hogy az elkülönített pénzalapokból miket lehet elszámolni a leadernek a saját fenntartására. Nem nagyon dobtam el az agyam, amikor egy hónap múlva egy nagy irodaházat béreltek, amit teljesen felújítottak, felvettek vagy tíz embert akinek mobilja, laptopja minden egyebe van, és a vezetőség elment Finnországba tanulmányútra. Mert ugye tanulmányozni azt kell.

Az első az olyan formába jött be, hogy megjelent a pályázati kiirás. De minimis eu-s támogatásban legfeljebb 200 000 eurós támogatási összegre lehet pályázni, ami ugye durván 50 000 000 forint. Egy normális turisztikai szálláshely megvalósítása, ami európai színvonalú és hosszútávon megállja a helyét az cirka 100 000 000 összehozható. Önerő lévén megterveztettük, elindítottuk a megfelelő szakhatósági eljárásokat (aki csinált már ilyet az tudja, hogy több millió forint és legalább 90 nap, amíg minden engedély megvan.) Elmegyünk a leaderhez, aki mint minősítő bírálja a pályázatot. Azt mondja a tag akivel beszéltünk, hogy túl nagy a projekt és nem fér bele ebbe a vidékfejlesztési koncepcióba, mert a vezetőség olyan állásponton van, hogy maximum 10 000 000 forintos projekteket támogat.

 

Na ezek az emberek ma összejövetelt tartottak a kisváros egyik szállodájában ebéddel, mindennel egybekötve. Voltak ott mindenféle funkcionáriusok a polgármesterektől kezdve, a kistérség és a laeder vezetőin keresztül mindenki. Volt valami pesti fejes is, mer nagyon körülrajongták, de nem tudom ki volt az. Eszembe jutott rögtön a Magyar Hírlap beli idézet, hogy felső politikai nyomásra helyeződnek ki ezek a pénzek és csak az kaphat belőle aki beáll a sorba.

Nem tudom mi lenne, ha hirtelen előrehozott választások lennének és ezek a pártkatonk már nem dönthetnének ilyen pénzek sorsa felett. Jönnének másszínű pártkatonák, és folytatódna minden csak más színekben? Ki tudhatja?

 

süti beállítások módosítása