Civitas invicta

Címkék: vélemény politika közélet

2014.02.22. 20:16

A leghősiesebb város. Büszkén viseli Szigetvár a címet, de lassan le lehet cserélni a legelhagyatottabb város címre. Az új választókerület kialakításával mondhatnánk, hogy amit a Zrínyiek feltettek a térképre, azt most egy mozdulattal leveszik. Az a szégyenletes esemény adatott meg, hogy a "rendszerváltás" utáni politikai időszakban először nem lesz szigetvári képviselő a magyar parlamentben. Akik eddig voltak, azok sem hoztak sok mindent, de ennek a szikrányi esélye is elúszni látszik. Az utolsó szigetvári képviselő, Pichler Imre, már 2010-ben is azzal kampányolt, hogy kiharcolta a pellérdi zagytározó rekultivációját. Na ehhez Szigetvárnak semmi köze, mert ez a pécsi képviselő dolga lett volna. Az uránbánya, és a hozzá tartozó pellérdi zagytározó ugyanis közvetlenül az ő életüket tette jobbá. Azzal nem kampányolt, hogy a soha meg nem épülő M60-as autópályát sem sikerült még terv szinten sem elhozni Szigetvárig, mert a Szentlőrinci járás nyugati határáig, konkrétan Nagyvátyig tartana. azt a 10 kilométert már nem sikerült kisírni. Már akkor is látható volt, hogy Szigetvár egyre lejjebb csúszik, de a mostani helyzet már világosan mutatja, hogy Zrínyi hős városa a köd homályába vész.

Minden választási erőt a délvidék és az Ormánság ad. A Jobbik Vida Dezsőt indítja, aki siklósi illetőségű. Kötve hiszem, hogy valamiben is gondolkozna, ami Szigetvárt nem hogy fellendítené, de egyáltalán stagnáltatná. Az "összefogás" a sellyei polgármestert, Nagy Attilát indítja. Neki leég lesz felfejleszteni a hatalmi harcokban kivérzett, de végül járási székhely győztes "városát" olyan szintre hozni, hogy ezt a státuszt büszkén, és hatékonyan tudja viselni. A Fidesz Tiffán Zsoltot indítja, aki szintén siklósi. Ő szerintem a "lovasszobrát", az Ős-Dráva programot fogja továbbra is "szponzorálni".

Nyugat-Baranya halmozottan hátrányos helyzetű kistérsége még jobban le fog szakadni, és lassan megközelíti az Észak-Borsodi színvonalat. A városban semmi nem fog igazán fejlődni, a vállalkozások a létfenntartásért küzdenek és próbálják az orruk hegyét a mocsár felett tartani. Az ökörszekeret azért nem hordja a szél, mert már az sem fúj. A mocsár felett megül a köd, és csak a prérifarkasok üvöltése hallatszik éjszakánként.

A leghősiesebb város szép lassan az enyészeté lesz, és a legelhagyatottabb város táblát az utolsó közutas fogja kicserélni a városnév tábla alatt.

süti beállítások módosítása