Az eddigi hallgatás nem véletlen volt. Aki ismer, és tudja, hogy ki áll e blog mögött, tudja, hogy most be kellett fogni a lepcsest.

Ma sikerült kihozni a sodromból annyira, hogy felrúgva az önkéntes száműzetést, minden kockázat ellenére klaviatúrát ragadok ismét.

Az ok? Kormányzati Karrier Expo. Ne röhögtessél vazze!

Navracsics Tibor:

"a közigazgatásban nemcsak könyökvédős, szürke arcú, aktáktól poros emberek dolgoznak, hanem lehetőség van arra, hogy mindenki megmutassa személyiségének sokszínűségét, kamatoztassa tudását, kapcsolatrendszerét és építse nemcsak a saját, hanem az ország jövőjét".

forrás: KIM

Jártál Te már közigazgatási intézményben? Mondjuk Budapesttől legalább 200 kilométerre? Ott, ahol a kurtafarkú malac sem túr már, mert nem meri kidugni az orrát az ólból. Ő ugyanis az utolsó ehető élőlény. Szombatonként poros és csendes kisvárosokban csak a szél hordja az avart, amit a közmunkások nem tudtak összesöpörni.

Na ilyen helyeken az általatok odaültetett csinovnyikok, akik rettegve gondolnak arra, hogy nehogy hibázzon valaki a járásban, mert akkor lapát, na ezek semmiféle kreativitást, és sokszínű személyiséget nem tűrnek. A kapcsolatrendszeredet gyanakodva nézik, mert ha van ilyen, akkor biztosan korrupt vagy. Egy csoki vagy egy virág halálos csapás a kormánySZOLGÁK tisztaságára. Aki kilóg a sorból azt elviszi a fűnyíró. Ne gondolkozz, mert az veszélyes.

Másik:

Ha jól működik a közigazgatás, az az ország versenyképességének egyik legfontosabb tényezője lehet, hiszen a befektetőknek, vállalkozóknak nem mindegy, milyen könnyen intézhetik el ügyeiket, milyen elbírálásban van részük vagy a jogszabályok mennyire áttekinthetők

forrás: KIM

A vállalkozók és az állampolgárok gyomorgörccsel mennek be egy-egy hivatalba, mivel a belengetett egyablakos ügyintézés (by kormányablak) csak egy nagy humbug. Semmit nem tudsz egyablakban elintézni, mert az ott ülő biodíszlet csak annyit tud elmondani, hogy hol kell legközelebb sorban állnod. A jogszabályok nem fogalmaznak egyértelműen, a nagy törvénygyárban sokszor egymásnak ellentmondóak. A rettenetes sebességgel megalkotott törvények, melyek között sok a "saláta" nem lehet eligazodni, még sokszor annak sem aki benne dolgozik. Különböző járások különböző módon értelmeznek jogszabályokat, megyén belül sem egységes a gyakorlat. Szokásjogok alakulnak, ki, hogy melyik hivatal mit kér. Nesze neked versenyképesség.

Harmadik:

A programot ismertetve arról beszélt, hogy az résztvevők nyolc hónapot egy magyar központi közigazgatási intézményben dolgoznak, majd két hónapot egy európai város hasonló intézményében tölthetnek, így például az ösztöndíjasok Londonba, Brüsszelbe, Madridba, Rómába, Berlinbe és Bécsbe juthatnak el tapasztalatszerzésre.

forrás: KIM

A résztvevőknek egy borsodi kistelepülésen a jegyző mellett kéne kezdeni, majd jöhetne egy viharsarki járási hivatal. Az ott lehúzott idő után tapasztalatszerzésre, egy Székesfehérvár vagy egy Győr. Aztán bevágni őket egy kisvárosi okmányirodába, ahol megszagolhatnák, hogy mi az igazi közigazgatás. Ha ezután is van kedve a kedves fiatalnak a közigazgatásban elhelyezkedni, akkor hajrá. Majd, ha rájön, hogy a kormányszolgák, akik a hátukon viszik azt az egész kócerájt nem azért ülnek ott, mert ez annyira jó, hanem azért, mert nincs egyszerűen más lehetőségük egy 30-50 %-os munkanélküliségi mutatóval rendelkező halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben, és középfokú végzettséggel már 48 évesen is bérkiegészítés jár a bérminimum eléréséhez, akkor lehet maradni. Ez a karrier és a kormánytisztviselői életpályamodell.

Élet pálya modell. Érted?

süti beállítások módosítása