De hirtelen!

„Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről”

forrás: mno

-mondta Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár ma, mikor bejelentette az ócsai gettót szociális bérlakásprogramot.

Hát legyen. Erőltessük meg magunkat és nézzük a dolog pozitív oldalát. Van az is, bár ebben maga az államtitkár is bizonytalan, ha eleve a bejelentés napján ilyet kér. Legfeljebb tud majd hárítani, hogy én már az elején kértem önöket a türelemre. És még mindig az elején vagyunk.

Megnéztem a térképen ezt a helyet és nagyon elégedett voltam a helyválasztással. Igazán tekintettel voltak mindenkire. Először is közvetlen az M5-ös autópálya mellett van saját lehajtóval. Az ország nagy része így elérhető. Miért fontos ez? Mert ha nekem bedől a lakáshitelem és megyek Ócsára, akkor is el tudok járni dolgozni. A 273 kilométerből 200 autópálya. Nem kell feladnom a munkahelyem, csak egy kicsit többet utazni. A lakáshitelek bedőlésének ugyanis nem feltétele, hogy az ember a munkáját elvessze. Normális, bejelentett munkahely mellett sincs már garancia arra, hogy fizetni tud az ember. Jobb mindjárt az elején a gettóba kerülni, amíg van hely.

Másik ok a helyválasztás helyességére szintén az autópálya. Ócsa Alsópakonyi "városrésze" ugyanis nem az autópálya ócsai oldalára esik, hanem a másikra. Ezzel lehetővé teszik, hogy az őslakosok ne találkozzanak és keveredjenek a "gyüttmentekkel". Igaz, hogy ez egy kicsit ellentmond a kormány szegregáció-ellenes politikájának, viszont rengeteg feszültségforrástól kíméli meg, mind a lakosokat, mind a hatóságokat. Gondoljunk csak bele, hogy egy kisváros mellé felépítenek még egyet. A 300 hektárnyi terület 1000 négyzetméteres telkekkel kb 2500 családnak ad helyet. Az utak és egyéb közművek elveszik a többi területet. Ez a 3 szoba 3 gyerek 4 kerék szlogennel szorozva 12500 ember. Alsó hangon számolva, mert ekkor nem költözik a családdal a nagymama-nagypapa kombó. Akkor ez a szám már 22 500 ember. Mi lenne, ha ez a szociálisan lecsúszott réteg, aki meg van bélyegezve keveredne a "rendes" őslakossággal. Mire vezetne ez?

Tényleg higgadtság és nyugalom kell. És nem csak a kritikusok részéről. Én megint csak megkapargattam a jéghegy csúcsát, mert még milliónyi kérdés törne a felszínre. És ez csak az első gettó kijelölés. 2500 "megoldás". A Bankszövetség szerint közelít az egymillióhoz a bedőlt hitelek száma. Mennyi lesz még?

süti beállítások módosítása