Jön az uborkaszezon

Címkék: vélemény politika közélet

2011.07.05. 14:16

De előtte még egy kicsit nézzük meg közelebbről mit is mondott személyesen a Nagy Vezír tegnap. Mondott bizony sok szépet és jót, arról az 1 millió 140 ezer emberről, aki még hisz abban, hogy bármi köze is van ehhez a nagy demokráciához. Olyan messzemenő következtetéseket vont le belőle, hogy a magyarok felébredtek. Ezek szerint eddig aludtak, de ez a konzultáció, mint egy hercegi csók, felébresztette Csipkerózsika álmából ezt a nemzetet. Kár, hogy ezek szerint az eddigi konzultációkat, de még a Fényességes Fülke Forradalmat is átaludtuk. Nem tudom érdemes-e felébredni.

A kormányfő hangsúlyozta, a konzultáció eredménye erős és széles középosztály képét vetíti elő, „amelybe minden magyar beletartozik, aki munkából akar élni”

forrás: magyar hírlap

Ha egy kicsit is baltával akarjuk hasogatni a szőrszálat, akkor kiderül, hogy semmi nem változik, csak a segély lesz magasabb. Ha ugyanis a középosztály attól szélesedik, hogy valaki a munkából akar élni, de csak akar, akkor gyakorlatilag semmi nem változik. Ha attól szélesedni a középosztály, hogy dolgozik, és olyan munkát végez ami emeli az életszínvonalat, értéket teremt és eladható, az már igen. De ha már az akarattól is szélesedik, akkor baj van.

A másik oldalról közelítve a kérdést. Annyira széles értelmezést kap a középosztály, hogy a minimálbéres dolgozók, vagy az ennek töredékéért vizionált közmunkások is a középosztály részét fogják képezni, az nem az ország felemelkedését fogják jelképezni, hanem azt, hogy a jelenlegi, igen keskeny réteget adó középosztályt is lerántják. Ezzel nem akarom megbántani azt a réteget, aki kénytelen ennyiért dolgozni, mert ők igenis a munkából akarnának megélni, csak hát nehezen tudnak. Ők az igazi hősei ennek az országnak, és a középosztály számukra elérhetetlen messzeségnek tűnik. Ha őket viszont odasoroljuk, akkor a polgári Európa még távolibbnak tűnik.

Meg kell mondjam, kíváncsian várjuk az őszre beígért, a szociális konzultációból fakadó és az új Alaptörvénnyel kompatibilis sarkalatos törvényeket, amelyek előrevetítik a középosztály kialakulását/felemelkedését.

 

süti beállítások módosítása