Reagálás Tukacs István (MSZP) sajtótájékoztatójára     Budapest, 2010. november 23., kedd (OS)

 

……A kormány megvédi az emberek nyugdíját, és a spekuláns üzletemberek oldalán álló szocialistákkal szemben mindenkinek visszaadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságát.

Szijjártó Péter

2010. október 24. A Hazafias Népfront szelleme lengi be Magyarországot. Az előző rendszer kollektivizálási törekvési Mini Mihályok voltak ahhoz képest, ahogy Matolcsy György ma bejelentette, hogy SZABAD A VÁLASZTÁS. Reálisan gondolkozva elég egyoldalúra sikerült. Vagy bedobom a lóvét a közösbe, vagy éhenhalok, ha sikerül megérnem a nyugdíjkorhatárt. Próbálnak ugyan gondoskodni róla, hogy ne tegyem, de kitartó vagyok.

"A nyugdíjmentő törvénycsomag célja, hogy biztonságossá tegye az állami nyugdíjrendszert. A másik célja, hogy választhatóvá tegye a nyugdíjrendszert, azaz mindenki döntse el, hogy az állami rendszerben, vagy az önkéntes nyugdíjrendszerben marad, hiszen januártól a korábbi kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer is önkéntes magánnyugdíjpénztárrá alakul" - mondta Matolcsy.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint:

Aki nem lép vissza az állami pillérbe, az jövő februártól kezdve egy fillér állami nyugdíjat sem kap, akármennyi időt is tölt még munkaviszonyban vagy más, nyugdíjjogosultságot egyébként eredményező jogviszonyban (gyeden van, munkanélküli, saját maga után fizet nyugdíjjárulékot), miközben az állam bruttó bére után 24 százaléknyi nyugdíjjárulékot azért beszed tőle nyugdíjazásáig. (Pontosabban a munkáltatója utalja utána ezt a járulékot.) Csak a magánnyugdíjpénztárba folyó, 10 százaléknyi (korábban nyolc) munkavállalói járulékból lesz felhalmozása, amit majd nyugdíjazása után a pénztár járadék formában kifizet neki.

A választás szabadsága tehát talmi csillogás.

Matolcsy gyakorlatilag a jól bevált módszert alkalmazza: Pénzt vagy életet! A '20-as '30-as évek Amerikájában jól jövedelmező volt ez a mondat.

süti beállítások módosítása