A pofátlanság teteje

2010.10.26. 14:36

Az Alkotmánybíróság nem értette meg, hogy Magyarországon "kétharmados" másnéven "fülke" forradalom volt. Nem mérte fel az idők szavát, csökevénnyé silányította a társadalom számára fontos eszméket.

Fogta magát, és spontán módon a jogszabályok betű szerinti értelmezésével tette a dolgát. Mostanság veszélyes mutatvány ez.

A 98 %-os extraadót minősítette alkotmányellenesnek. Nem vette figyelembe, hogy a forradalmi hevületbe ilyen apró dolgok becsúszhatnak. Nem is maradt el a hatás.

Lázár János (ki más?) annyira bepöccent, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét akarja megnyírbálni. Nehogymá' a jogászok mondják meg, hogy mit szabad 2/3-al és mit nem. Amiről nem lehet népszavazást kiírni, abba az Alkotmánybíróság se pofázzon bele. A "mindent eldöntő társadalmi érdek" felülírja bizony még a jogszabályokat is. Legalábbis tavasz óta.

A legszebb az az egészben, hogy az Alkotmánybíróságnak igazából a visszamenőlegességgel van baja. Nem az adó mértékét találják természetellenesnek. A végkielégítések nagy részét pedig törvény szabályozza, tehát alapvető, hogy egy visszamenőleges hatályú jogszabály nem írhatja felül az akkor éppen hatályban lévőt. Az Alkotmánybíróság csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a "szokásjog" vagy a "társadalmi elvárás" szubjektív, és nem jogi fogalom.

 

süti beállítások módosítása