OMÉK

Címkék: vélemény politika közélet mezőgazdaság

2011.09.29. 20:48

A NER nevében beközelítik a vidéket a városba. Kell a nemzeti nevelés a "kulcsos" városi gyerekeknek, hogy nehogy azt higgyék, hogy lila a tehén és a csirkecombot a TESCO-ban nevelik. Érezzék a vidék "szagát". Tudják, hogy az Ambipur nem nyomja el a kecskeszar szagát. Egy raklapnyi sem. Nem is emiatt ragadtam klaviatúrát, mert emiatt nem érdemes. Igazából két cikk együttesen verte ki a biztosítékot megint. Az is csak amiatt, mert ugyanazon újságban egymás alatt hozzák, ugyanaz a szerkesztő nézhette át, de fogalma sincs arról, hogy mit olvas, mert ekkor nem engedte volna így leadni.

Nézzük:

A magyar gazdaság kitörési pontja a mezőgazdaságban rejlik. A válság okozta veszélyek pedig komoly lehetőséget teremtenek hazánknak a minőségi, tiszta élelmiszerek piacán – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki megnyitotta a hetvenötödik Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítást.

forrás: Magyar Hírlap

Itt a fényes jövő. Arccal a mezőgazdaság felé, mert eljött a bazi nagy fellendülés ideje. Nincs ebben semmi rossz. Ha tényleg elkezdődik az, hogy a magyar termelők által megtermelt mezőgazdasági termék hozzáadott értékel, "bundában" lesz értékesítve, eljöhet a vidék felemelkedése. Egyetértek. Főleg, ha nem utaztatják a terméket, hanem a helyi feldolgozást erőltetik.

De jön az árnyék. Nem is kicsi. Még a Fényességest is elhomályosítja.

Kötelező ketrecátalakítás

Az európai uniós előírások miatt a tojástermelők 15-20 százaléka is felhagyhat az állattartással.

...

„Lesznek olyanok, akik nem tudják kifizetni a támogatáshoz kötődő önrészt, ezért várhatóan a gazdálkodók tizenöt-húsz százaléka felhagy a tojótyúktartással” – mondta lapunk kérdésére Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s országgyűlési képviselőt. Jelezte, ezzel együtt várha­tóan sokan vállalják majd az anyagilag igencsak megterhelő beruházást, hiszen ez az egyetlen mezőgazdasági ág, amely valamennyire még jövedelmező.

forrás: Magyar Hírlap

 

Az egyetlen valamennyire még jövedelmező mezőgazdasági ágat is belenyomja az EU-s szabályozás a sárba. A gazdasági szabadságharc közepette elfelejtettünk lobbizni, most meg három hónapunk van, aztán zabálhatjuk az import tojást. A valamennyire jövedelmező ágazat meg megy a süllyesztőbe. Nesze neked kitörési pont.

Nem merték ezt megmondani a Fényességesnek, mert akkor nem lett volna annyira optimista az OMÉK megnyitón. És persze megint bebizonyosodott, hogy a gazdasági szabadságharc elszakadó politikája, a nagy elrugaszkodás megint nem jött össze. Brüsszel kiosztott egy kokit, a reggeli tojásrántotta meg a multiból jön, nem Mari nénitől, a szomszéd faluból.

süti beállítások módosítása